Re: Za dph odpovídá odběratel?
§73 odst. 6 Převyšuje-li částka daně uvedená na přijatém daňovém dokladu výši daně, která má být uplatněna podle tohoto zákona, je plátce oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně jen ve výši odpovídající dani, která má být uplatněna podle tohoto zákona. Je-li částka daně uvedená na přijatém daňovém dokladu nižší, než která má být uplatněna podle tohoto zákona, je plátce oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně jen ve výši odpovídající dani uvedené na daňovém dokladu.
Ano zkoušela jsem to přepočítat a také si myslím, že náš SW počítá dph shora. Částky se liší jen o desetinná čísla, takže to není snad nijak závažný problém, ale chtěla bych v tom mít jasno, jak to tedy zadávat, jestli podle lístků nebo SW. A děkuji za odpovědi :-)
Asi mě tu seřvou, ale já u paragonů postupuji tak, že paragony stejného typu ( např. za PHM) za určité období sečtu a do účetního programu zadám tu celkovou částku a nechám ho, ať si DPH dopočítá. ANO, rozcházím se ve výši daně ale je to +/- koruna, dvě maximálně a to nepovažuji za zásadní problém. Než bych zadávala každý paragon zvlášť, je pro mě úspora času důležitější, než rozdíl na dph 1,25 Kč.....
Ano jedná se o bezvýznamné částky, např. na lístku 513,89 a náš SW vypočte dph 514,03.
A já to dělám také tak, že dám např. 10 lístků na 1 doklad, ale je tam právě ten problém, že se mi to potom také rozchází i když opravdu třeba o tu 1 Kč. Takže myslíte že mohu zadávat zaplac. částku a dph ať si SW spočítá sám?
Asi to není úplně stoprocentně správně, ale pokud se v tom bude kontrola šťourat, tak asi těžko doměří nedoplatek daně pět padesát :o). U vyšších částek, kde by šlo o významnější rozdíly, bych takto nepostupovala, ale u paragonů za nižší sumy peněz mně opravdu připadá, že ten čas strávený na vysčítávání základů daně a DPH na jednotlivých paragonech ( ještě navíc na každém tom lístečku je to DPH jinde a někde není vůbec) není adekvátní tomu výsledku, totiž, že budete mít DPH na halíř přesně. Ono, mezi námi děvčaty, se stejně výsledná daň na přiznání zaokrouhluje na koruny, takže s jistými diferencemi se tam zkrátka počítá....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 11. 2013 13:21
Dobrý den, jak je to s tím, že za správně vypočtené dph odpovídá odběratel? Je to v nějakém zákoně? Např. do pokladny účtuji nákup phm na základě dokladu z benzínky přesně jak je rozepsáno na dokladu. Jenže je to asi špatně a dph bych si měla vypočítat já z celkové zaplacené částky. Celý rok přesně opisuji částky z lístečků :-)Jak to tedy je? A jak účtujete vy? To co je na dokladu nebo podle výpočtu účetního SW z celkové částky? Děkuji