Mohu vystavit fakturu o měsíc později?

• (neregistrovaný)

6. 11. 2013 16:12

Poraďte, prosím. Jsem OSVČ, čtvrt. plátce DPH. Každý měsíc tlumočím pro jednu firmu. Vždy vystavuji faktury k 1. dne následujícího měsíce s datem uskut. zd. pl. 30. dne v měsíci, kdy jsem odvedla službu. (Př. za tlumočení za červen, datum vystavení: 1.7., DUZP: 30.6.) Nyní jsem zjistila, že jsem zapomněla vystavit fakturu za září. Mohu ji nyní vystavit s datem vystavení i DUZP 6.11.? Kolega mi tvrdí, že je to protizákonné, že musím fakturu vystavit s DUZP 30.9., a že musím udělat dodatečné přiznání k DPH za Q3.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 11. 2013 16:59

DM (neregistrovaný)

Re: Mohu vystavit fakturu o měsíc pozděj
      Ano, má pravdu. Je to jediný správný způsob. Nebo to uděláte jak říkáte vy, a budete doufat, že nepřijde kontrola. A nepřišla vám nějaká faktura, nebo výdaj na vstupu, kterou by jste zařadila taky do toho dodatečného DP ...aby se Vám faktura pokryla ? Kdyby jste nebyla čtvrtletní plátce, tak bych to třeba ještě nechala tak ....ale takhle to odvedete státu o 3 měsíce později ....a penále v případě že si sama podáte dodatečné DP je nižší, než když Vám to dodaní oni.... no je to na Vás ... asi záleží na výši částky o kterou se jedná

• 6. 11. 2013 17:35

Jana K. (neregistrovaný)

A mohu za službu provedenou v září vystavit fakturu 1.10. a DUZP mít také 1.10.?

• 7. 11. 2013 7:58

jinka (neregistrovaný)

ano

Spočtěte si částku DPH krát 0,0385 a podělte 100
      Máte penále za 1 den prodlení. A pak zvažte, zda podáte dodatečné - "penále" Vám spočítají do dne platby, nebo nepodáte dodatečné a fakturu s těmito daty zahrnete do dalšího Q (§104/2 zákona o DPH) a pokud náhodou přijde kontrola tak Vám vyměří "penále" ve stejné výši k datu platby za další Q cca 90 dnů.
      (pokud je "penále " nižší než 200 kč, tak se "nehradí)

• 7. 11. 2013 17:09

P.C. (neregistrovaný)

Možná to bude znít trochu kontroverzně, ale takhle nesmyslně bych úřady nedráždil, když to není nutné... Faktura za září vystavena nebyla a jedná se o služby, které se dají vyfakturovat a zaplatit kdykoli později, pokud k faktuře nepřikládáte další doklady, které by jasně říkaly, že je to za září. Vůbec bych se nerozpakoval fakturovat až k 15. 11.

Co může FÚ říci na tvrzení, že služba se považuje za dodanou teprve tehdy, potvrdí-li dodavatel její kvalitu. A to může chvíli trvat...

Záleží především na vaší dohodě s odběratelem, který by mohl pochopit, že vyhovět státu ve všem a hned se ne vždy povede... A stát by měl být vděčný za každou korunu, kterou mu pošlete... a ne na vás z vysoka kašlat...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).