Re: Exekuce na plat a vyživované osoby
Nemají pravdu.
NV 595/2006 Sb.
"jedné čtvrtiny nezabavitelné částky na každou osobu, které je povinen poskytovat výživné."
Vaše základní nezabavitelná částka je
6064,66 + 1516,16 + 1516,16 = 9097
Bohužel, vám tím bude dluh stále narůstat, pokud se nic nebude srážet.
Vím, jak to vaše mzdová počítala, ale nemyslím, že by to byl správný postup.
8900 - 2300 - 6065 = 535
Máte nějaké rozhodnutí soudu o výživném? Výživné vám strhávají ze mzdy na základě dohody? Předložil jste dohodu zaměstnavateli dřív než jim přišla exekuce?
Ano mám dohodu o výživném, platím je složenkou, zaměstnavatel měl k dispozici tuto dohodu i rodný list dítěte, psal exekutorům, že malou vyživuji, ale oni stále tvrdí, že se do vyživovaných osob nepočítá, když ji nemám u sebe a pouze na ni platím. Takže mi nepočítají do vyživovaných osob ani bývalou přítelkyni, které do 2 let věku dítěte jsem povinen platit peníze pro neprovdanou matku. Mému zaměstnavateli se tento postup exekutorů také nelíbí, exekuce nemůže mít přece přednost před alimenty na dítě, to je snad blbost, ne? Jedinou možností bude dle zaměstnavatele podat stížnost na exekutorskou komoru..
>
>>Máte nějaké rozhodnutí soudu o výživném? Výživné vám
>>strhávají ze mzdy na základě dohody? Předložil jste
>>dohodu zaměstnavateli dřív než jim přišla exekuce?
>
>Ano mám dohodu o výživném, platím je složenkou,
>zaměstnavatel měl k dispozici tuto dohodu i rodný list
>dítěte, psal exekutorům, že malou vyživuji, ale oni stále
>tvrdí, že se do vyživovaných osob nepočítá, když ji
>nemám u sebe a pouze na ni platím. Takže mi nepočítají do
>vyživovaných osob ani bývalou přítelkyni, které do 2
>let věku dítěte jsem povinen platit peníze pro
>neprovdanou matku. Mému zaměstnavateli se tento postup
>exekutorů také nelíbí, exekuce nemůže mít přece přednost před
>alimenty na dítě, to je snad blbost, ne? Jedinou
>možností bude dle zaměstnavatele podat stížnost na
>exekutorskou komoru..
Ale to si snad přece ani nemůžou dovolit, takhle se chovat a ještě k tomu k zaměstnavateli, a pořád mu tvrdit, že se vyživování dětí prostě nepočítá, když platíte alimenty a nemáte je u sebe. Zkoumal jsem to a v zákoně opravdu je psané :
Základní částka, která nesmí být podle § 278 občanského soudního řádu sražena povinnému z měsíční mzdy, je rovna úhrnu dvou třetin součtu částky životního minima jednotlivce1) a částky normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu podle zvláštního právního předpisu (dále jen "nezabavitelná částka") na osobu povinného, a jedné čtvrtiny nezabavitelné částky na každou osobu, které je povinen poskytovat výživné.
Tím pádem exekutoři tvrdí tedy, že nemusím platit výživné, když se mi tam malá nepočítá podle nich? Oni si strhnou svoje a na to výživné by mi pak nezbylo. Buď ty zákony neznají a nebo to prostě na nás zkouší, ale už jen toto je podle mě důvod ke stížnosti na exekutorskou komoru.
Přesně tak. V zákoně se dokonce ani nehovoří o tom, že za vyživovanou osobu se pokládá jen dítě nebo osoba, které platíte výživné, ale kterou máte povinnost vyživovat. Tzn. že prostě toho, koho máte povinnost vyživovat, musíte započítat (tzn. je manželská vzájemná vyživovací povinnost a je povinnost vyživovat vlastní dítě a ještě někdy i další osoby). Jedině pokud je ta exekuce ve prospěch toho dítěte, tak se to dítě pro tyto účely jako vyživované nezapočítává.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 11. 2013 19:57
Dobrý den, mám plat 8900, přednostní exekuci na plat, dceru 1 rok starou, s její matkou již ale nežiji, platím výživné jak na dceru, tak i na neprovdanou matku. Od exekutorů jsem dostal tuto zprávu níže, je možné, aby mi tolik strhávali? Nezbyde mi potom skoro nic. Díky za odpověď :
Dobrý den,
v případě, že na dceru platí výživné, tak se nezapočítává do vyživovaných osob.
výpočet bude následujicí:
č.m. 8.900,- Kč
na povinného - 6.065,- Kč
rozdíl 2.835,- Kč
1/3 945,- Kč
2/3 - exekuce je přednostní 1.890,- Kč - v této výši bude srážka, pokud bude mít č.mzdu 8.900,- Kč