Re: Zahr.cesta - více měn
Tak jsem to myslela, že to nejdříve přepočtu na EURO a pak doplatím nebo zam doplati rozdíl také v EURO.
Do účta to samo půjde v Kč.
Takže to má udělat následovně:
Měl tyto výdaje:
Ubytko : 3192,- Euro
Telefon: 100,- Euro
Výměna: 250,- Euro - z toho bylo 259,60 Manat
Takže těch 250,- nepočítat. Ale přepočíst 259,60 kurzem zálohy (např. 25,85) a (kurz manat je 24,092) - takže mi vyšlo že dát do vyúčtování 241,95 Euro - po přepočtu.
A celkem to tedy bude 3 192 + 100 + 241,95 = 3533,95 Euro.
Já to doted dělala že jsem každou měnu ve vyúčtování přepočítávala zvlášt. Mám i více pokladen euro, páč jim vždy něco zbylo z těch různých měn (mám USD, Ruble). A když bch ty pokaldny chtěla zrušit, tak to mohu třeba prodat zamci.
Díky za pomoc. Nevím, zda je tento postup ok..ale nikdy jsem nikoho neosidila. Vždy dostali dostatečné zálohy a jen vraceli, nikdy jsme nemuseli doplacet lidem. Takže mi vrátili co jim prostě kde zbylo.
Přepočítávejte jen to, na co vám donese doklad - skutečný výdaj v těch Manat (to je náklad, to že si tam třeba vyměnil více, vás nemusí zajímat, mohl si koupit cokoliv). Doklad o výměně použijte jen pro stanovení kurzu mezi eurem a Manat. Kurz zálohy použijte jen pro přepočet eur na koruny.
My pokud vyjde pracovníkovi nedoplatek, tak mu ten cesťák doplácíme v korunách. Pokud vysloveně žádá cizí měnu, nechám si to napsat na cesťák a proplácím v měně, ve které měl zálohu (většinou je to měna stravného). ale je to výjimečně.
Pokud vám to není jasné, napište mi přesně zálohu (výši i datum), kolik vám vyšlo stravné + ubytko (což víme) a telefon (což taky víme) + takže ještě jestli měl nějaké výdaje, které můžete uznat v těch Manat. A já vám napíšu postup. A jestli něco vrátil.
Takže je to takto:
Záloha 18.10. - 5000,- Euro (kurz 25,78)
vyúčtování PC 6.11.
Ubytko - 3 192,- EUro
Stravné - 192,50 Euro
Ost.výdaje - 1268,69 Euro
Výměna na Manat - 250,- Euro (bohužel nemám ještě ten doklad u sebe, tak nevím kurz - jen to že to bylo celkem 259,6 Mannatu)
Výdaje Mannat - 322,73 Mannat - to jsem přepočetla na 301,6 Euro... je to OK.
A ty pokladny.. mám pokladny Euro, USD, Ruble. Páč jezdí do RF..A z vyúčtování vrátí peníze podle měn. Jak píši nikdy nepřebývalo..vždy vrací. Počítáme to dopředu a dáme více.
Pak je otázka jaké kurzy dát při účtování -ne vyplacení. Do účetnictví vše přepočítávám kurzem data vyúčtování. ALE DO ÚCETNICTVI - do interního dokladu.
Pokud správně počítám, tak měl zálohu 5000-3192-192,50-1268,69-301,60 (pokud budeme brát, že to máte správně kurzem)=měl by vám vrátit 45,21 euro.
Ten lístek s kurzem si necháte jen jako doklad o převodu.
Spíš bych se přikláněla ke kurzu účetního případu - do účetnictví.
Přepočetla jsem ty Mannaty takto:
322,73 x 24,092 (kurz manat 10/13) : 25,78 (kurz zálohy) = 301,60.
A ten kurz účta. Datum účetní případu beru datum vyúčtování pracovní cesty... tím komplet vše přepočtu a zaúčtuji. A případnou vratku peněz do pokladny zaúčtuji kurzem vrácení zálohy. Ale mluvím o účetnictví. A pokud bych vracela, tak to snad je zase kurzem zálohy - pokud vracím koruny.
U nás budou chtít případně doplatku vrátit EURO.
Já to do účetnictví účtuju kurzem zálohy, tzn. předpis.
335/211 vyplacena záloha v euro (eurová pokladna)
512/333 kurz zálohy
333/335 kurz zálohy
případný doplatek nebo nedoplatek dnem zaplacení z pokladny. Pokud je to z eurové, tak mi vznikne KR na 333
Pokud je to z korunové, že jsem vyúčtování převedla na koruny zase datem zálohy, tak mi nevznikne na 333 KR. Pokud vrací zálohu do pokladny, tak mi vznikne KR na 335 (příjem zálohy účtuju dnem vrácení do pokladny) - máme denní kurzy.
Netvrdím, že je to nejsprávnější a jediný postup.
Já to dělám následovně:
335/211 - záloha
512/335 - kurz dnem vyúčtování
211/335 - vratka dnem vrácení (tj.dnem vyúčtování, pasuji si to stejně)
a vznikne mi KR, který lze snad propocítat... také.
Upřímně jsem v tom samouk. A ted jsem si objednala knihu od p. Janouška a tam to dělají trošku jinak s přepočtem více měn ve vyúčtování. No nevím. Podle mého jsem dělala jiný způsob, ale chybný dle mého není.
Jen ted nevím co třeba se zůstatkem na USD. Mám tam 2,86 USD. Mohu to prodat zamci. a zaúčtovat na mimorádný výnos. Chjo no...
Myslím si, že prodat zaměstnanci nic nemůžete. Můžete si to zajít vyměnit do banky za Kč i s dokladem. To je tak vše. Nebo to vložit na účet. Jiná cesta není, tedy já žádnou neznám. Ale jinak to klidně nechte jako zůstatek. Pokud vám to nedělá nějaké potíže, tak bych to neřešila, třeba se to někdy bude hodit.
Jinak na tu knížku od Janouška pozor, on dost rád píše vcelku blbosti, ne vždycky, ale někdy se mu to zadaří. Zkuste používat vlastní rozum a dívejte se zde do diskuse, hodně se tu cesťáky probíraly a zajděte si na školení, tam vám i ostatní poradí.
Knížky už nečtu a chodím na školení. Chodím na více lektorů, protože každý se na to kouká trošku z jiného úhlu. Žádný oblíbený není. Jen trošku riskantní je jít na JUDr. Salačovou, minimálně pokud jste začátečník, protože z toho budete mít zamotanou hlavu. Ona jde někdy až na hranu s výkladem. A taky se radím zde na fóru, když nevím.
začátečník nejsem. to bych neřekla. jen mě spíš rozhodilo to od.p. Janouška. A nevím, zda to účtuji dobře.
A školení je tady mrtvo...budu muset vyrazit asi Prahu, ale nevyznám se v těch školicích firmách, abych nevyhazovala jen prašule. Ale jinak p. Salačová je dobrá chápu to tak dobře.
Nechtěla jsem vás urazit, tak jsem to nemyslela. Paní Salačová je hlavně právník, perfektně vysvětlí zákoník práce, co je možné a co není možné z hlediska cest. náhrad, ale s tím účtováním si myslím, že vám tolik neporadí. Já jsem byla na Květoslavě Novotné a nebyla špatná. Měla snahu vždy daný problém vyřešit ze všech úhlů pohledů, nejen zákoník práce, ale i příjmovka a účto, ale i ona v některých věcech plavala. Nebyla si jistá, když jsme se ptali na konkrétní problém.
nééé uražená rozhodně nejsem. Ale co se týče úpravy náhrad jako takových..tak tam si myslím,že mám vcelku jasno. Tam problém asi není - jako pro většinu. Spíš mi jde o to jak to pak pasovat v tom účtu.
ZP - a náhrady to mám vždy relativně snadné cesty. Sem tam... krátím podle času odletu a pk podle jídla. Ale jak do účta. To je takový že jsem po přečtení knihy rozhozená no.
Já vám rozumím, když si začnu myslet, že to všechno dělám dobře a už tomu rozumím, pak si někde něco přečtu a zase začnu pochybovat, ale myslím si, že se trápit KR je opravdu blbost. Ty náklady se tam stejně nějakým způsobem dostanou. Buď to bude 512 nebo 563 (663). Takže už jsem to hodila za hlavu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 11. 2013 12:03
Jak s vyúčtování zahr. cesty, kde máme více měn.
Mám všechny přepočítat na EURO??? Nebo každou zvlášť?