Re: Bossing
Proto jsem se s dotazem obrátila zde, jelikož uvnitř nemocnice je vše propojené a jakékoliv dotazování u vedení nemocnice není možné. Jelikož se i osobně v kolektivu domníváme, že příkaz k tomuto zkoušení přišel právě z vedení/ředitelství nemocnice. A to jako forma nápadu, jak získat informace proti pracovníkům a tím pak odůvodnit nevyplacení osobního ohodnocení (z důvodu našich nízkých odborných znalostí). V odborové organizaci jsou také všichni propojení s ředitelstvím.
Děkuji za další reakce
Pro Vás je možná tato situace úsměvná. A rozhodně netvrdím, že všichni jsou proti nám. Netrpím žádnou poruchou osobnosti, nejsem paranoidní. Akorát Vy asi netušíte, jak to chodí v nemocnici. Pokud na Vás útočí Váš nadřízený, tak asi těžko si můžete jít stěžovat na ředitelství, když ten Váš nadřízený to dělá právě na jejich popud.
Pájo situaci v nemocnicích trochu znám, opravdu je to vše propojené.
Asi bych volila jinou taktiku. Možná je to tím, že nemocnice získávají dodace z operačních programů na vzdělávání.
V každém případě jdete pouze sami proti sobě, když přiznáte jako sestry, že je vám v podstatě zatěžko se dále vzdělávat. Požádejte spíše vrchní sestru ať vám pomůže v tomto vzdělávání např. tím, že vás zařadí do nějaké formy dalšího vzdělávání.
Pokud se budete tomu bránit ničeho nedosáhnete, buďte diplomatičtí. Řada nemocnic má dobré další vzdělávání, podívejte se, co např. dělají jinde.
koukla jsem na google např. http://www.fno.cz/vzdelavani
Doba je holt taková, že aby člověk uspěl v zaměstnání, musí se např. hodně vzdělávat, i když má pocit, že na to nemá energii.
>
>>já jsem tím nemyslel nic špatného proti vám, pouze
>>netuším, co byste asi očekávala od tohoto fóra, když
>>neznáme situaci a jak píšete"netušíme"jak to chodí v
>>nemocnici.
>Pájo situaci v nemocnicích trochu znám, opravdu je to
>vše propojené.
>n echtěl jsem dále reagovat, ale musím. Situaci znám dosti dobře, jednak mám dosti známých mezi doktory i stř.personálem, dále dcera je zdravotní sestra na kvalifikovaném pracovišti v krajské nemocnici, dále dobrá známá sousedka rovněž,mimoto jsem opakovaně ležel sám ve špitále, takže něco o tom vím, včetně problémů se vzděláváním. I o odporu některých sester se do vzdělávání,které považují za zbytečné, protože vše znají, všude byly, všechno viděly, zapojit. Takže aniž bych chtěl hodnotit situaci u tazatelky, trvám na tom, co jsem psal. Řešit případné problémy s vedením a odbory, tečka.Řeči o propojení a souvisejících problémech vidím kapku jinak.
Jak už jsem psala, podle zákoníku práce je zaměstnanec povinen udržovat a obnovovat své vědomosti a znalosti. Toho jsem si vědoma a proti vzdělávání nic nemám. Mám vystudované adekvátní školy k výkonu mého povolání, mimo to jsme absolvovala i několik rekvalifikačních kurzů v rámci oboru (zdravotnictví), jako fyzioterapii apod. Takže sama sebe bych nehodnotila jako člověka, který má odpor k získávání nových informací, nebo člověka, který by měl odpor k dalšímu vzdělávání. Bohužel, pan "pája" tady píše o odporu některých sester k dalšímu vzdělávání. Ale o tomto tento článek není ani nebyl, my studovat neodmítáme. Můj dotaz směřoval k tomu, zda je standartní, aby nás vedoucí pracovníci takto každodenně zkoušeli, navíc z informací, které náleží mezi lékařské znalosti/vědomosti, nikoliv sesterské.
A ještě pane Pájo, ve vašem předchozím komentáři jste psal, že netušíte, jak to v nemocnici chodí, teď naopak jste sám sebe obsadil do role člověka, který moc dobře ví, jak to v nemocnici chodí..toto rozpolcené tvrzení mi připadá poněkud zvláštní a byla bych ráda, kdyby jste můj dotaz již nekomentoval a nechal prostor pro vyjádření dalších osob. Bez urážky. Děkuji
Na jednu stranu se to snažíme chápat, že v rámci úspor hledají záminky k tomu, proč nám nevyplatit osobní ohodnocení a tak ušetřit výdaje z jejich rozpočtu. Nějaké ty peníze za osobní ohodnocení člověk rád oželí, než aby ušetřili tím, že propustí někoho z řad kolegů.
Ale žádné jejich tituly ani jejich postavení vůči nám je neopravňuje nás ponižovat.
Kdyby toto zkoušení probíhalo např.jednou za měsíc, aby měli přehled o našich vědomostech..budiž. Ale oni nás zkouší téměř denně a ještě naši neznalost některých vědomostí (jak už jsem psala..vědomostí, které podle mého úsudku náleží jen lékaři) slovně hodnotí dosti nevybíravě, což podle mě už je na hranici bossingu. A především mi vadí, že sestry, kterým chybí 5 let do důchodu, hodnotí vrchní sestra (cca 35ti letá) že jsou hloupé apod. To je nejen bossing, ale hlavně projev neúcty.
Akorát z obav ze ztráty zaměstnání se ji zaměstnanci bojí postavit a nevíme ani jak jinak tuto situaci řešit. Zkoušení i hodnocení probíhá vždy ústně.
To nejsme v rozporu, myslím si, že je docela dobře možné, že se část sester vzdělávat nechce a proto se snaží vedení - tedy hlavní sestra dokázat, že je vše jinak, a potřeba vzdělání tam je.
Chtěla jsem to jen napsat diplomaticky :-).
Mj. někteří lékaři jsou na tom podobně, viz jejich prohlášení, že nemohou přeci komunikovat elektronicky (elektronická neschopenka), protože část z nich nemá na počítače nebo je nevlastní (prohlásil šéf ČLK). Tak by mne pak zajímalo, kde čerpají informace k novým způsobům léčby atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
10. 11. 2013 10:56
Pracuji jako zdravotní sestra ve fakultní nemocnici. Jako střední zdravotnický personál se musíme celoživotně vzdělávat. I podle Zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce je zaměstnanec povinen udržovat a obnovovat své vědomosti a znalosti. Avšak na našem pracovišti se rozvinul ze stran vedení nový trend - zkoušení zaměstnanců. Toto zkoušení probíhá téměř denně a naši vedoucí pracovníci (vrchní sestra, lékaři..) zkoušejí nás (zdravotní sestry, zdravotnické asistenty) z tak odborných znalostí, že jejich znalost přísluší snad jen lékařům. A ne nám, sestrám. Avšak oni po nás požadují, aby jsme uměli vše. Nejedná se o bossing? Je vůbec vrchní sestra kompetentní k takovému zkoušení? Nemělo by být vymezeno, z jakých znalostí může zkoušet sestry..a co už naopak spadá do vědomostí a znalostí lékařů? Je toto na pracovišti běžné a musíme to tolerovat? Neexistuje forma, jak se tomuto bránit? Závěrem chci ještě říct, že toto zkoušení není v našem kolektivu dobře snášeno, toto dožadování vyšších a vyšších znalostí mnoho kolegyň nese psychicky velmi špatně, mají obavy chodit do práce, jelikož po každém zkoušení nás slovně hodnotí, při čemž málo která z kolegyň dokáže zadržet pláč. Děkuji