Re: 2 lístky na peníze - lékař odmítl
Jak jsem psala výše, kopii si udělat nemohu, neobstojí při kontrole. Postup jsem ověřovala u OSSZ. I pro náhradu mzdy potřebujete originál. Zaměstnavatel postupuje dle zákona, nikoli lékař. Bohužel od roku 2006 ještě lékaři neznají asi náhradu mzdy.
Kde jste přišla na to, že si nemůžete udělat kopii, že neobstojí kontrole? Originál posíláte OSSZ, vy si uděláte kopii a nesnažte se nás přesvědovat o opaku.
j) potvrdit pojištěnci na předepsaném tiskopisu nejméně jednou měsíčně pro účely výplaty dávek nebo poskytování náhrady mzdy, platu nebo odměny nebo sníženého platu (snížené odměny) v době dočasné pracovní neschopnosti trvání dočasné pracovní neschopnosti, a to ke dni vydání tohoto potvrzení nebo nejvýše 3 kalendářní dny dopředu; trvá-li dočasná pracovní neschopnost déle než 14 kalendářních dna v období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2013 déle než 21 kalendářních dnůů , je povinen potvrdit pojištěnci pro účely poskytování náhrady mzdy (platu) nebo sníženého platu (snížené odměny) její trvání vždy ke 14. kalendářnímu dni a v období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2013 k 21. kalendářnímu dni ode dne jejího vzniku,
Zkuzte si to přečíst vy, vidíte tam někde napsáno, že musíte mít založený originál, já ne.
Ono to z toho vyplývá? Nezlobte se, ale s váma to je ztráta času, k vašemu dotazu se již nebudu vracet. vy nechcete, aby vám někdo poradil, vy si stále vedete svou, ikdyž špatně. Takže dělejte, co si myslíte, že je dle vašeho názoru správné a nežádejte rady druhých.
Lékař musí vystavit lístek na peníze NEJMÉNĚ 1x měsíčně. To neznamená, že pouze 1x měsíčně. Musí ho vystavit vždy k 21. dni nemoci (od r. 2014 zase k 14. dni). Na základě tohoto platí zaměstnavatel náhradu mzdy. A když nemoc pokračuje a přesahuje do dalšího měsíce, musí vystavit další lístek. Ve Vašem případě byl 21. den 1.10. a nemoc pokračovala, pak měl vystavit lístek k 1.10. (který si založí zaměstnavatel) a pak další lístek k pozdějšímu datu, který jde na sociálku. Pokud ale mám jen lístek vystavený až k 31.10. (nebo by ten člověk byl uschopněný a lístek k 21. dni nedodal), pak si ten pozdější lístek nebo díl č. V okopíruji a na něj napíšu, že originál zaslán na OSSZ. Toto jsem hned když začal kdysi zaměstnavatel tyto náhrady platit konzultovala s různými sociálkami a jimi bylo navrženo toto řešení. Vždyť nakonec ta potvrzení jsou na těch sociálkách a z nich je zřejmé, že ten člověk byl k 21. dni nemocen a náhrada mzdy mu tedy náležela. Nedělejte problém, kde není.
Poděkovala jsem již na začátku. Nevím, kde se ve vás bere tolik zloby, pokud má někdo jiný názor. A s tím hezkým dnem, to myslím upřímně. Zákon snad platí pro všechny. Počkám si na výsledek a dám vědět těm, koho to zajímá. Učíme se celý život.
Tak já vím, že každá sociálka postupuje jinak. A taky to, že každý doklad by měl být vyhotoven v tolika výtiscích, kolik jich nařizuje používat zákon nebo předpis. Co nařizuje dělat kopii potvrzení o zaměstnání ? A jakým dokladem je vlastně kopie bez ověření ? Myslím, že tady ta odpověď není tak jednoznačná. Odvíjí se podle toho, kdo vám co chodí kontrolovat a co nařizuje. A mzdová se mezi tím snaží proplout bez ztráty kytičky.
To není o jiném názoru, ale o tom, že Vy jste se ptala, jak tuto situaci řešíme. A já jsem psala o tom, jak by to mělo být (ano, lékař má vystavit lístek k 21. dni) a jak to bez problému řeším, když to tak není. Pokud Vaše sociálka skutečně trvá pouze na originálu a lékař odmítá takto zpětně originál vystavit, abyste si ho mohla založit a ten k 31.10 poslat na sociálku, pak ten zaměstnanec dostane od sociálky nemocenskou až při předání příštího lístku. Ať si tedy zajde k lékaři teď a nechá si vystavit lístek teď a ten pošlete na sociálku a ta mu pošle nemocenskou za celý říjen a kus listopadu.
Ale opravdu nechápu, proč na tom Vaše sociálka tak bazíruje, když by bylo u originálu k 31.10. jasné, že k 1.10. byl nemocný a náhrada mzdy mu náležela. A navíc náhrada mzdy za nemoc na sociální odvody nemá žádný vliv. Nebo si snad odečítáte polovinu té náhrady od odvodů?
Lékař bude lístek vystavovat až na konci listopadu. Dříve odmítl vystavit. Nevím, kdy DPN ukončí, nastaly pooperační komplikace. Sociálka kopie neuzná. Všemu, co bylo napsáno, rozumím. Polovinu náhrady neodečítáme. Bohužel, 21. den DPN vyšel nejhůře, jak mohl. S lékaři se vždy domluvím, v tomto případě ne. Nezbývá mi než žádat LPS o prošetření, pokud chce zam-ec peníze dříve. Zároveň jsem doklady poslala i na OSSZ a tím, že originál dopošlu. Víc už udělat nemohu. Děkuji
Ať si tedy zajde k lékaři
>>teď
>>a nechá si vystavit lístek teď a ten pošlete na
>>sociálku a ta mu pošle nemocenskou za celý říjen a
>>kus
>>listopadu.
>>Ale opravdu nechápu, proč na tom Vaše sociálka tak
>>bazíruje, když by bylo u originálu k 31.10. jasné, že
>>k
>>1.10. byl nemocný a náhrada mzdy mu náležela. A navíc
>>náhrada mzdy za nemoc na sociální odvody nemá žádný
>>vliv. Nebo si snad odečítáte polovinu té náhrady od
>>odvodů?
>Lékař bude lístek vystavovat až na konci listopadu.
>Dříve odmítl vystavit. Nevím, kdy DPN ukončí, nastaly
>pooperační komplikace. Sociálka kopie neuzná. Všemu, co
>bylo napsáno, rozumím. Polovinu náhrady neodečítáme.
>Bohužel, 21. den DPN vyšel nejhůře, jak mohl. S lékaři
>se vždy domluvím, v tomto případě ne. Nezbývá mi než
>žádat LPS o prošetření, pokud chce zam-ec peníze dříve.
>Zároveň jsem doklady poslala i na OSSZ a tím, že
>originál dopošlu. Víc už udělat nemohu. Děkuji
Tak v tom případě, být tím zaměstnancem, bych se nejprve snažila přesvědčit lékaře, aby mi lístek vystavil (nejprve s prosíkem, že jinak nedostanu nemocenskou, pak nátlakem, že musí). Jestliže má být lístek vystavený nejméně 1x měsíčně, pak to neznamená, že musí být vystavený až na konci měsíce. Pokud by odmítal, pak bych si na něj postěžovala. Ale já osobně bych se snažila přesvědčit nejprve kontrolní oddělení sociálky, aby ve vyjímečných případech, jako je tento, akceptovali při případně kontrole u Vás založenou kopii, jako to dělají jiné sociálky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 11. 2013 8:54
21. den DPN vyšel na 1.10.2013. Zam-ec přinesl 1 lístek na peníze k datu 31.10.2013. Ten jsem si ponechala pro náhradu mzdy a poslala zam-ce pro druhý. Lékař odmítl vystavit s tím, že vystavuje pouze 1x za měsíc. Dotazem na OSSZ bylo sděleno, že nelze udělat kopii, ale lékař je dle § 61 písm.j) povinen vystavit lístek nejméně 1x za měsíc. Bohužel ani po tel.žádosti nevystavil. Zaměstnanec je naštvaný, jak to řešíte? Děkuji