Re: Prosím podívejte se ještě někdo, děk
Stravné se vyplácí pouze u služebních cest, jinak ne. § 163, § 176
Tazatelka má na mysli situaci, kdy jdou do práce v sobotu:
§ 152
Cestovními výdaji, za které poskytuje zaměstnavatel zaměstnanci cestovní náhrady, se rozumí výdaje, které vzniknou zaměstnanci při
c) mimořádné cestě v souvislosti s výkonem práce mimo rozvrh směn v místě výkonu práce nebo pravidelného pracoviště,
Paní Líbo, tak skutečně mají nárok na stravné?
Ale mě jde i o případ, kdy jsou po své směně v práci déle-mají přesčas. Právě že pracovali svou směnu od 6h. do 14,30h. a pak měli přesčas do 20h., což je 5,5 hodiny včetně druhé přestávky (tj.5h. přesčasu).
Pochopila jsem, že by měli též dostat stravné?
Děkuji za reakci,
právě že vycházím z § 152 c) Zákoníku práce, tak
z toho jsem pochopila, že když pracují mimo svůj rozvrh směn - při práci přesčas, tak by měli dostat stravné. Protože se zde hovoří o cestovních náhradách a jejích součástí je i stravné?
Nebo to tak není? Právě se v tom motám a proto prosím o názory.
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
12. 11. 2013 10:33
Dobrý den, prosím vás, jak je to u vás ve firmách v praxi?
Konkrétně píšete cestovní příkazy, když jdou zam-ci na přesčas mimo rozvrh jejich pracovních směn?
A píšete je jen tehdy, pokud vznikl nárok na stravné, tj. pokud odpracují za jeden přesčas od 5 hodin a více? Jinak nevzniká nárok na stravné a je to zbytečné, že?
Lze použít klasický tiskopis "Cestovní příkaz" nebo se někdo se mnou podělíte o nějaký jednodušší vzor?
Prosím vás děláte to někdo-někde skutečně? U nás ve firmě právě že ne, máme tyto přesčasy ojediněle a chtěla bych to dát do pořádku.
Děkuji moc všem předem za reakce a rady z praxe.