Daňový doklad k záloze - povinnost vysta

• (neregistrovaný)

12. 11. 2013 13:50

Dobrý den,

mám dotaz ohledně povinnosti vystavení daňového dokladu z ZF. Standartně tyto daňové doklady vystavujeme pouze pokud přechází ze zdaň. období do zdaňovací období - měsíční plátce DPH, protože ZF jsou běžně zúčtovány na ostré faktuře do 1 až 3 dnů od data úhrady.

Nyní však odběratel přišel s tím, že je údajně novela zákona o DPH a že se tyto daňové doklady musí vystavovat ke každé přijaté úplatě a že si to žádá jeho správce daně.

Můžete mi prosím poradit, jestli jsem někde něco nepřehlédla - "novelu"? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 11. 2013 14:03

(neregistrovaný)

Re: Daňový doklad k záloze - povinnost v
      Jistě, o tomto § vím, ale zároveň je 28/3 a 4, kdy zákon říká vystavit daňový doklad do 15 dní od DUZP, takže pokud ZF je zúčtována do 15 dní od DUZP, je i tak nutnost vystavovat dva DD - k přijaté úplatě a zúčtovací fakturu?

• 12. 11. 2013 14:57

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

Re: Daňový doklad k záloze - povinnost v
      to jsou dvě různé věci

§21/1 mluví o tom, že musíte va Vašem případě přiznat daň ke dni přijetí úplaty

a

§28/3 mluví o tom, že musíte vystavit ve Vašem případě DD k přijaté platbě do 15 dní od přijetí úplaty.

Odběratel by se měl spokojit s tím, že mu do 15 dnů dáte dd k přijaté platbě. V případě, že vystavujete konečnou fakturu dříve, než uběhne těch 15 dní, tak podle mě k té platbě už dd vystavovat nemusíte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).