Re: Odstupné nebo odměna,co je lepší v D
I dohoda má paragraf ...
Abyste měl/a nárok na odstupné, musí jít o zákonné důvody - rušení zaměstnavatele, nadbytečnost, zdrav. důvody.
Bude-li "jen dohoda" pak není nárok na odstupné a jakoukoli "kompenzaci za odchod" ať už to nazvete všelijak zdaníte a odvedete pojistné.
Daní se to stejně, rozdíl je jen v odvodech sociálního a zdravotního (u odstupného nejsou, u odměny jsou).
POZOR - nemůžete dostat odstupné, pokud nejsou zákonné důvody!! (už to bylo napsáno výše)
Nemůžete se jen tak dohodnout, že to nazvete odstupné. Musí být uveden zákon. důvod. I když to bude dohoda.
Musíte tu dohodu formulovat tak, že tam bude např. napsáno: Zam-ec a zam-tel se dohodli na ukončení prac. poměru dnem ....
Pracovní poměr končí z důvodu nadbytečnosti.
Pokud tam nebude uvedený tento důvod (nebo přemístění nebo rušení), ale pouze uvedete, že náleží odstupné, tak to nemůže být odstupné.
Ano děkuji, pochopila jsem. Resp. to předpokládám, že i zaměstnavatel ví, jak mi dle ZP dohodu formulovat. Šlo mi jen o to z pohledu zaměstnance, co po nich požadovat z hlediska výhodnosti danění či odvodů pro soc. a zdrav. pro mě, protože překážka je na straně zaměstnavatele. Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
14. 11. 2013 9:54
Dobrý den, prosím o radu. Co je pro mě z finančního hlediska výhodnější mít uvedené v dohodě o ukončení pracovního poměru, když jsme se dohodli na nějaké finanční kompenzaci za můj odchod. Uvést jako odstupné nebo jako odměnu? Která z těchto variant podléhá nižší dani? Děkuji za odpověď.