Re: prosím mzdové účetní
Teď máte už jen jedinou možnost, szazit tu nesprávně vyplacenou polovinu zaměstnanci, ale už jenom s jeho souhlasem.
Sražet mu to nebudeme,ale ponížíme náhradu o těch 50%
náhrada dle ZP 3840
ponížena o 50% 3840 - 1920´= 1920
a 1920 dám jako náhradu nad rámec ZP a odvedu soc.a.zdr.poj.
Nechceme mu měnit mzdu. Pouze doplatit poj. , aby byly odvody v pořádku. Lze to takto udělat? Děkuji za odpověď
Už podruhé se ptám. Vy platíte měsíčně větší odvody na SP , abyste si mohli odečítat vyplacené náhrady mzdy za nemoc?
Zaměstnavatelé si mohou podle ustanovení § 7 odst. 1 písm. a) bodu 2 zákona o pojistném sami stanovit zvýšenou sazbu pojistného na nemocenské pojištění ve výši 3,3 % (celkem ve výši 26 %) a podle ustanovení § 9 odst. 2 odečítají z částky pojistného za kalendářní měsíc polovinu částky, kterou v kalendářním měsíci, za který pojistné platí, zúčtovali a vyplatili svým zaměstnancům na náhradě mzdy za dobu dočasné pracovní neschopnosti podle ustanovení § 192 odst. 2 zákoníku práce,
Na základě neschopenky na které bylo zaškrtnuto "vliven alkoholu jsem volala na ossz, zda může zaměstnavatel vyplatit náhradu celou a né poníženou o těch 50%. Bylo mi řečeno, že může záleží jak se zaměstnavatel rozhodne ......no a nyní při kontrole mi řekli že musím za tu částku,která neměla být vyplacena doplatit soc.poj. Teď mi jde o to jak to ve mzdě opravit (program mi umožní opravovat v archivu) dám to tedy do ostatní náhrady a tato částka se mi promítne jak v základu na soc. tak zdr.poj. a já doplatím....a zaměstnanci se vyplacená mzda měnit nebude, nebude muset vracet....lze to takto? Děkuji Vám za trpělivost.
Není zač.
>>>Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu ohledně
>>>vyplacené náhrady za DPN. Při kontrole jsme
>>>zjistili,že
>>>náhrada za DPN měla být snížena o 50% (nepracovní
>>>úraz
>>>pod
>>>vlivem alkoholu). Vypočtena náhrada byla na částku
>>>3840,-, nyní jí snížím na 1920,- a druhou polovinu
>>>dám
>>>do
>>>vyměřovacího základu na Ossz a doplatíme soc.poj.?
>>>A u zdr.poj. to bude to samé, také doplatíme z 1920,-
>>>? a bude se i z této částky odvádět daň? Moc Vás
>>>prosím o radu ještě jsem toto neřešila.
>>>Děkuji
>>
>>Ano, odvedete SP, ZP i daň, protože to je náhrada nad
>>rámec ZP.
>Paní Líbo děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
14. 11. 2013 19:44
Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu ohledně vyplacené náhrady za DPN. Při kontrole jsme zjistili,že náhrada za DPN měla být snížena o 50% (nepracovní úraz pod vlivem alkoholu). Vypočtena náhrada byla na částku 3840,-, nyní jí snížím na 1920,- a druhou polovinu dám do vyměřovacího základu na Ossz a doplatíme soc.poj.?
A u zdr.poj. to bude to samé, také doplatíme z 1920,- ? a bude se i z této částky odvádět daň? Moc Vás prosím o radu ještě jsem toto neřešila.
Děkuji