Re: práce za 60%
>Když zaměstnavatel nemá pro zaměstnance práci, může
>se s nimi domluvit , že budou doma za 60% ?
Pokud nemáte odbory, musíte mít sjednáno ve vnitřních předpisech.
>Chci Vás poprosit zda by jste mi neodpověděli na
>několik otázek, které se toho týkají, ještě jsem se s tím
>nesetkala.
>To znamená , že těch 60% se počítá z hodinového
>průměru? Např. když má zaměstananec hod. pr. 52,9217 tak 60%
>je 31,7530 , to se násobí 8 hodinami a potom za ten
>den dostane 255 Kč.
Ano.
>A jak to bude se zdravotním pojištěním? Zaměstnanec
>odvede 4,5% z 255 a zaměstnavatel 9% z 255 a zbytek za
>den doplatí zaměstnavatel? Jak se potom vypočítá ten
>doplatek?
Doplatek na ZP doplácí zaměstnavatel.
>Děkuji Vám za odpovědi.
Paní Jasná děkuji Vám za odpovědi, ve vnitřních předpisech nic nemáme sjednáno, tak jak to může zaměstnavatel nařídit?
Ještě Vás prosím o to jak se vypočítá ten doplatek na zdravotní.
napadá mě jedině tento výpočet. Minimální mzda je 8500 tak potom minimální zdravotní je 1148 Kč za měsíc(8500x13,5%). Za den je potom (1148/30) 39 Kč. Když zaměstnanec odvede z 255 4,5% tak to je 12,- Kč a zaměstnavatel 9% , tak to je 23,- Kč = dohromady 35,- Kč - zaměstnavatel doplatí 3,- Kč. Mám to prosím dobře?
Děkuji za odpověď.
Pokud nemáte odbory a nemáte ve vnitřních předpisech zakotven § 209 ZP, pak by tento § nešel aplikovat, ale museli byste použít § 208, tzn. vyplatit zaměstnancům 100%.
Výpočet se provede stejný jako u neplaceného volna, kdy doplatek zaplatí zaměstnavatel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
19. 11. 2013 7:36
Když zaměstnavatel nemá pro zaměstnance práci, může se s nimi domluvit , že budou doma za 60% ?
Chci Vás poprosit zda by jste mi neodpověděli na několik otázek, které se toho týkají, ještě jsem se s tím nesetkala.
To znamená , že těch 60% se počítá z hodinového průměru? Např. když má zaměstananec hod. pr. 52,9217 tak 60% je 31,7530 , to se násobí 8 hodinami a potom za ten den dostane 255 Kč.
A jak to bude se zdravotním pojištěním? Zaměstnanec odvede 4,5% z 255 a zaměstnavatel 9% z 255 a zbytek za den doplatí zaměstnavatel? Jak se potom vypočítá ten doplatek?
Děkuji Vám za odpovědi.