Pracovní poměr a důchod

• (neregistrovaný)

20. 11. 2013 8:17

Dobrý den, prosím o radu, dnes ráno přinesl zaměstnanec tiskopis ze soc. správy :Potvrzení zaměstnavatele, že nejsou prováděny srážky a také výplata - náhrada mzdy nebo platu v době nemoci, a je napsáno, že žadatel podal žádost o přiznání starobního důchodu od 22.6.2012, ale nám nic nenahlásil, normálně jsem celý letošní rok uplatňovala slevu na poplatníka, tak jak to tedy je, přece měl u nás něco nahlásit, chodí dál do práce, nevím, z jakého důvodu nic neřekl. Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 11. 2013 8:31

jasná. (neregistrovaný)

Re: Pracovní poměr a důchod
      A nepodává teď náhodou zpětně žádost o důchod?
      Kdyby pobíral důchod od června 2012, pak byste dostala v loni výzvu OSSZ o vyplnění tiskopisu vystavení ELDP.

• 20. 11. 2013 9:41

d.m. (neregistrovaný)

Ano, máte pravdu, je to zpětně, ale tiskopis si přinesl, jaký jsem psala, navíc jsem hledala na stránkách OSSZ, on totiž pobírá inval. důchod 1. stupně, letos v lednu přinesl potvrzení, uplatňuji mu slevu, proto se tzv,překlopí inv.důchod do starobního, ale vůbec nemám tušení, jak dál? Když ho dostane zpětně a pobíral inv. důchod, jak s letošním rokem? Bude dál pracovat, jak s vyúčtováním záloh, a mohu mu dál přiznávat slevu na poplatníka, slevu na inv. asi ne , už za říjen? Nebo si podá přiznání sám? děkuji za rady

• 20. 11. 2013 10:45

jasná. (neregistrovaný)

Jelikož k 1.1.2013 nepobíral starobní důchod, má nárok za letošní rok na slevu na poplatníka.
      Jakmile mu bude starobní důchod přiznán, pošlete zaměstnance na FÚ, kde požádá o ,,potvrzení o splnění podmínek pro uznání slev na dani,,. Musí si sebou vzít rozhodnutí ČSSZ o přiznání invalidního důchodu. Na FÚ mu vystaví potvrzení, že může nadále uplatňovat slevu na invaliditu, jelikož invalidita nezanikla, pouze se invalidní důchod překlopil na starobní důchod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).