Re: Daňové a nedanové náklady
Zkusím příklad:
nedaňový náklad - penále, pokuta od FÚ
Společnost to zaplatit musí. Je to její náklad. Ale aby si ještě o tuto pokutu snížila základ daně z příjmů - to už by byla moc velká troufalost (drzost, jak chcete). Proto to je nedaňový náklad - nelze tutu položku započíst do základu daně.
Omlouvám se asi jsem natvrdlá ale v knize do školy mám toto:
účetní výsledek hospodaření (V-N)
+ náklady daňove neuznatelné
- výnosy nezahrnované do ZD
+/- rozdíl mezi odpisy
-------------------------------------------
= základ daně
podle tohoto mi to vstupuje do základu daně ??
účetní výsledek hospodaření..... tj všechny náklady a výnosy daňové i nedaňové. K tomuto výsledku připočítáte daňově neuznatelné náklady ( tím je právě z nákladů vyhodíte) a odečtete nedaňové výnosy ( a tím je z výsledku vyhodíte). A dále se buď připočítá nebo odečte rozdíl mezi daňovými a účetními odpisy, podle toho, které jsou vyšší. A takto upravený výsledek hospodaření, tedy očištěný o daňově neuznatelné položky, je základem daně.
Tak už asi vím. Snad jsem to tedy pochopila správně, udělám si výsledek hospodaření (kde jsou zahrnuty všechny náklady a výnosy) z toho mi zbyde zisk společnosti. Ale pro dan k tomu přičtu ty danove neuznatelné tím pádem se mi o ně základ zvýší. Pochopila jsem to správně ?? Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 11. 2013 12:14
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo po drobně vysvětlit rozdíl mezi danovými a nedanovými náklady? Vím které jsou danové a které nedanové podle zákona, ale pořad mi uniká smysl. Nedanovými si snížim zisk ale nesnížim si základ dane. Tomu nerozumím vždyt dan se platí ze zisku. Potřebuji to ke sve praci do skoly a nikdo mi to jeste nedokázal pořadne vysvetlit. Děkuji