Re: správně zaúčtován nákup a výdej zbož
nefakturovala nikomu, (tyhle dvě faktury jsou na stejnou částku včetně dph a základu daně) tak vydanou dala na 604 a přijatou na 504. Faktury právě nevydávala. My jsme provozovatele sportovních středisek a v rámci toho zde pořádáme soutěže jako nejrychlejší sjezd, skok na lyžích a podobně. Je to jedna z našich podnikatelských činností. Je to špatně že jo?
Můj názor je, že ano. Především účtování na účty 60x - pro Vás to přeci není tržba, když rozdáváte své zboží, tržbou jsou příjmy z provozu sportovních středisek či startovné na soutěži. To, jestli nákup budete účtovat rovnou na 504 (způsob B) nebo přes sklady (způsob A) musí rozhodnout vedení, oba způsoby jsou možné. Ale v každém případě půjde o provozní náklady, jejichž zdůvodnění, zda jsou či nejsou nutné k dosažení a udržení příjmů, bude na Vás.
Napisu to podrobněji zda mi jeste pomužete:
1) na účet 604 šla pouze jedna faktura na které je napsáno "fakturujeme Vám za propagační a marketingovou činnost"
což je podle mě špatně měla by to být 602 .....
Tuto fakturu jsme vystavili společnosti od které jsme dostali zboží, a vzájemně se faktury započetli
2) učtujeme metodou B, ale na druhou stranu nikde není přehled kam nakoupené zboží šlo (nevím zda by se zde nemela vytvořit tabulka a psát si jednotlivé zboží na kterou soutěž byli použity?
3) Můžeme zboží které dáme v rámci pořadáne soutěže jako ceny dát na účty 504? pokud máme v podnikatelské činnosti pořádání a organizování sportovních akcí?
ještě jednou děkuji za rady
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 11. 2013 14:10
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc.
Přebrala jsem účetnictví v říjnu 2013. Mám tady ale věc o které si nejsem jistá zda je správně zaúčtována.
Jedná se o toto, píšu jak je to zaúčtováno od předešlé paní účetní :
28.3.2013 FV (propagace značky ) 311/604
311/343
29.3.2013 FP (dodávka reklamních předmětů a materiálů pro propagaci značky ) 504/321
343/321
Je to na cenu 250 000 s DPH. Jedná se o věci jako jsou bundy, čepice, kalhoty (hodnota od 500 - 5000 Kč).
jde mi o to jestli je to takto správně zaúčtováno??
tyto věci se neprodávají, ale jsou jako ceny do souteží ....
Podle mě by FV měla být účet 602...
A ta faktura přijatá asi 112 (132)/321 (jako že to mám na skladě)
a potom vždycky co dát do souteže tak 501 500 (504 500)/ 112 (132)
faktury byli vzájemně započteny