Správně zaúčtován nákup a výdej zboží?

• (neregistrovaný)

20. 11. 2013 14:10

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc.
    Přebrala jsem účetnictví v říjnu 2013. Mám tady ale věc o které si nejsem jistá zda je správně zaúčtována.
    Jedná se o toto, píšu jak je to zaúčtováno od předešlé paní účetní :
    28.3.2013 FV (propagace značky ) 311/604
    311/343
    29.3.2013 FP (dodávka reklamních předmětů a materiálů pro propagaci značky ) 504/321
    343/321

Je to na cenu 250 000 s DPH. Jedná se o věci jako jsou bundy, čepice, kalhoty (hodnota od 500 - 5000 Kč).
    jde mi o to jestli je to takto správně zaúčtováno??
    tyto věci se neprodávají, ale jsou jako ceny do souteží ....

Podle mě by FV měla být účet 602...
    A ta faktura přijatá asi 112 (132)/321 (jako že to mám na skladě)
    a potom vždycky co dát do souteže tak 501 500 (504 500)/ 112 (132)

faktury byli vzájemně započteny

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 11. 2013 17:34

v.e.n.d.y.

Re: správně zaúčtován nákup a výdej zbož
      A komu paní účetní fakturovala? A Vaše firma je založena za účelem nějakého soutěžení?

• 20. 11. 2013 19:14

M149 (neregistrovaný)

nefakturovala nikomu, (tyhle dvě faktury jsou na stejnou částku včetně dph a základu daně) tak vydanou dala na 604 a přijatou na 504. Faktury právě nevydávala. My jsme provozovatele sportovních středisek a v rámci toho zde pořádáme soutěže jako nejrychlejší sjezd, skok na lyžích a podobně. Je to jedna z našich podnikatelských činností. Je to špatně že jo?

• 20. 11. 2013 19:25

v.e.n.d.y.

Můj názor je, že ano. Především účtování na účty 60x - pro Vás to přeci není tržba, když rozdáváte své zboží, tržbou jsou příjmy z provozu sportovních středisek či startovné na soutěži. To, jestli nákup budete účtovat rovnou na 504 (způsob B) nebo přes sklady (způsob A) musí rozhodnout vedení, oba způsoby jsou možné. Ale v každém případě půjde o provozní náklady, jejichž zdůvodnění, zda jsou či nejsou nutné k dosažení a udržení příjmů, bude na Vás.

• 20. 11. 2013 19:58

M149 (neregistrovaný)

Napisu to podrobněji zda mi jeste pomužete:
      1) na účet 604 šla pouze jedna faktura na které je napsáno "fakturujeme Vám za propagační a marketingovou činnost"
      což je podle mě špatně měla by to být 602 .....
      Tuto fakturu jsme vystavili společnosti od které jsme dostali zboží, a vzájemně se faktury započetli
      2) učtujeme metodou B, ale na druhou stranu nikde není přehled kam nakoupené zboží šlo (nevím zda by se zde nemela vytvořit tabulka a psát si jednotlivé zboží na kterou soutěž byli použity?
      3) Můžeme zboží které dáme v rámci pořadáne soutěže jako ceny dát na účty 504? pokud máme v podnikatelské činnosti pořádání a organizování sportovních akcí?

ještě jednou děkuji za rady

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).