Re: Elektronická podání 2014 pro FÚ,ZP,O
Já mám pro firmu, kde jsem zaměstnancem,, el. podpis, přes který posílám do OSSZ. Další frimy, pro které posílám na OSSZ, zmocnily k odesílání mého zaměstnavatele. Tiskopisy pro zmocnění jsou na webu SSSZ (jak pro zmocnění zaměstnance firmy, tak pro zastupování jiných firem). Na FÚ nevím jak to funguje při podávání přes el. podpis pro víc firem, já na FÚ posílám přes datové schránky příslušných firem.
Na FÚ můžete posílat přes EPO a podepsat el. podpisem, pokud k tomu od jednotlivých firem budete mít plnou moc.
Na VZP stačí měsíční přehled podepsat, orazítkovat a odeslat na adresu podatelna@vzp.cz. Plná moc není třeba.
Pročítala jsem si tady diskuze a nejsem z toho vůbec moudrá. Opravdu nevím, co je nejlepší a jak to nejlíp dělat. Mám 5 s.r.o., většinou jim vedu jak účto, tak mzdy, a 3 OSVČ, ti zaměstnance nemají. U těch jsem pochopila, že nic elektronicky posílat nemusí, protože obrat nepřesahuje 6 mil. Kč. Když ale bude muset OSVČ poslat Výpis z evidence (kvůli PDP), ať už jako odběratel nebo dodavatel, bude muset poslat elektronicky i přiznání k DPH? To fakt netuším. Nemám přístupy do datových schránek žádné firmy a pochybuji, že by mi je někteří dali. OSVČ datovky ani zřízené nemají. El. podpis taky nemám. Nejlepší mi přijde, když vše zpracuju (přiznání k DPH, přehledy mezd pro SP), uložím to v daném formátu hml a mailem přepošlu jednotlivým jednatelům, kteří mají přístupy do svých datovek, a řeknu jim, ať si to přepošlou na FÚ a OSSZ. Už ale vidím, jak se to některým líbí. Myslím, že mi řeknou, ať to nějak zařídím, ale já nevím jak! Pomoc prosím... Pro ZP se teda posílá dál, jako dosud? Tzn. papírově poštou, popř. osobně? A na FÚ bych to mohla dál posílat jako dosud, tzn. vyplním na EPO, pošlu přes EPO a do 5 dnů odnesu na podatelnu? Děkuji moc všem.
To, že můžete mít na FÚ plnou moc jen pro jednu firmu už dávno neplatí. Já mám plné moci zhruba od 15-ti firem a odesílám DPH i výpisy z evidence přímo z účetního programu. Jiná možnost je vyplnit v EPO, opatřit el. podpisem a nemusíte již do 5-ti dnů odnášet na FÚ osobně (myslím tím výpisy k PDP). El. podpis vám zřídí během chvíle na každé poště.
To je taky způsob. Zkusím to napřed tak, že přiznání a OSSZ vyplním přes daňový portál nebo PSSZ a klientům to pošlu na email, ať si to oni sami prostřednictvím datových schránek zašlou sami. Když to nebude fungovat, zkusím ten el. podpis.
Nevíte, jestli to půjde udělat s daněmi tak, že vyplním na daňovém portálu, odešlu elektronicky přes EPO bez podpisu, jak tam mají teď tu nabídku, a pak do 5ti dnů odnesu podepsaný eTiskopis na podatelnu? Pořád nevím, jestli to tak půjde?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 11. 2013 10:11
Dobrý den, mám dataz. Dělám přiznání a mzdy pro několik firem, jsem zaměstnancem jedné z nich. Nemám přístup do žádné datové schránky a nevím, jak to mám dělat, až se od 1.1.2014 budou muset přiznání a přehledy pro OSSZ a ZP posílat elektronicky. Na OSSZ a ZP jsem to dosud nosila osobně, popř. posílala poštou. Na FÚ jsem posílala elektronicky přes EPO, ale protože nemáme elektronický podpis, nosila jsem do 5 dnů na FÚ ještě podepsaný eTiskopis. Poradíte někdo? A můžu to na FÚ posílat pořád stejně, nevíte? Děkuji.