prosím další názor
Musíte být schopen obhájit, že tu část, kterou dáváte do výdajů, skutečně potřebujete pro podnikání. Jestli ta "kancelář" spočívá v tom, že postavíte notebook v obýváku na stůl, já bych byla dost opatrná.
Re: prosím další názor
Dobrý den, ano mám to vše v nájemní smlouvě. Pronajímatel s tím souhlasil. V jednom pokoji mám defacto takovou pracovnu - pracovní stůl, skříně na šanony atd... Tak teď tedy nevím, na finančním úřadě mi sdělili, že takovéto informace neposkytují... tak nevím, jestli si to tam tedy nějak částečně mohu dát.
Re: prosím další názor
Můj názor: Že vaše podnikání máte ošetřeno v nájemní smlouvě je jen dobře. Část nájemného bych do výdajů nedávala, protože v bytě i bydlíte a dost těžko budete prokazovat FÚ, že jeden pokoj pro bydlení vůbec nepoužíváte. Pokud by bylo vaše podnikání energeticky náročné (např. výroba reklamních předmětů na nějakých strojích) dala by se obhájit část spotřeby elektřiny, ale jestli je to "zapnutí notebooku", tak také nic. Zbývá nám ten pracovní stůl, skříň na šanony atd. Tam by to bylo možné. Jak už psala katka2: výdaje, které dáte do výdajů, musíte být schopen si před FÚ obhájit.
Re: nájem a náklady
Zaráží mne slovo "provozovna", co mám mírnou znalost reálií, tak provozovnu nelze mít v bytovém prostoru, v bytě. Jen v nebytovém prostoru.
Osobně bych si nedával nic. Pokud pro vedení činnosti máte vyhrazený jeden pokoj a jinak jej nepoužíváte, tak bych si dovolil dát do nákladů nějaké předměty - nábytek, koberec, svítilny, atd. A vždy si vyfotografoval situaci před a po.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 11. 2013 13:56
Dobrý den,
jsem čerstvý OSVČ, bydlím v pronájmu, za který měsíčně platím a mám zde i nahlášené sídlo a provozovnu. Je to byt 2kk, chci jen poradit, zda si můžu nějak částečně dávat nájem do nákladů?
Podnikám v oblasti reklamy, takže část pokoje využívám jako moji kancelář.
Děkuji.
Milan