Re: Dohoda o provedení práce
předpokládám, že když jste je vypláceli, strhli jste jim daň - při hrubé odměně do 5000 Kč srážkovou, nad 5000 zálohovou. Měli byste být přihlášeni k tétot dani, buď zálohové nebo srážkové a měli jste ji odvést FÚ. V únoru budete povinni podat vyúčtování daně.
Moc děkuji za odpověď. Ještě se chci zeptat, při odvodu se odvádí jen částka a nepodává se každý měsíc nějaké "přiznání"? Jen to po konci roku?? a podává se to jmenovitě za lidi nebo jako celek za firmu s počtem lidí a beze jmen?
Děkuji moc.
Omlouvám se, že vstupuju do diskuze, ale měla bych k tomu také pár dotazů: pokud mám zaměstnance, kterému je srážena srážková daň, podává se vyúčtování daně a pokud zaměstnance, který platí daň zálohově, podává se jen roční zúčtování, případně daňové přiznání, pokud je třeba? A pokud daň neplatím, resp. je daň nulová, není třeba vyúčtování podávat? Děkuji
Pokud jste registrovaná jak ke srážkové, tak k zálohové dani, musíte podat začátkem příštího roku Vyúčtování za obě daně (na každou je jiný formulář a jiné termíny) i když jste neodvedli žádnou daň Bude nulové. Pokud zaměstnanec nějakou zálohovou daň zaplatil, tak mu buď uděláte Roční zúčtování daní, nebo má povinnost si SÁM podat daňové přiznání. Můžete mu s tím pomoci, ale on si ho podává svým jménem na FÚ.
v.e.n.d.y. prosím můžete mi také pomoci :
Jsem živnostník, mám jen 1 zaměstnance a to na DPP. Za 2013 odpracoval do 300h/rok, měsíčne dostal 5200-7800Kč,celkem 77.000Kč, má u mě podepsané Prohlášení, nemá jiný příjem.
Jsem registrovaná k zálohové dani, zálohy jsem neodváděla
Je to tak, že do 1.3.podám já na FÚ Vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti (form 25 5459), kde uvedu 1 zaměstnance, daň bude 0 (uplatňuji za něj slevu na poplatníka 24.840Kč) ? A u sebe si založím jeho mzdový list ? a hotovo ? dělám to dobře ?
Musí pak on ještě podat za sebe daňové přiznání ?
Moc děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
24. 11. 2013 9:25
Dobrý den, jsem čerstvě po škole a potřebovala bych poradit. V říjnu jsme vyplatili poprvé 3 dohodáře. Co je třeba udělat na FÚ? Přihlásit nějak? Vyplnit nějaký formulář-jmenovitě nebo počtem lidi? Dohodáři nepodepsali prohlášení na poplatnka...Díky za všechny rady.