Re: marodění ve výpovědní lhůtě
Když můžete jít marodit podle vlastního uvážení, tak proč chodit do práce. Teď vážně. U nového můžete mít "normální" PP, DPP, prostě cokoliv, i když starý PP neskončil. Výpověď pošlete na sídlo firmy, tam snad je někdo, kdo přebírá poštu. Co vám může udělat starý zam-tel, záleží na tom, jakou mu těmi absencemi způsobíte škodu (asi velkou, když jste tak nepostradatelná, že vás nechce pustit).
No právě,že nevím,jestli tam někdo je..on má ještě jednu firmu a ta má sídlo jinde a co vím,tak tam se pouze vyskytuje. Marodit hned nechci jít,jelikož mi přiznává pouize základ a zbytek mám na ruku,takže bych měla hodně malé peníze za marodění (platíme hypotéku atd),tak mám stach do toho jít,abychom vůbec vyžili..Jsem tu sama,proto jsem nepostradatelná,ale když jsem mu navrhla,že někoho v prosinci zaučím,tak to zase nechce,prostě nu jde o to,aby mě v te nové práci nevzali.No jo,ale když budu marodit,tak do nové práce chodit oficiálně nemůžu přece..No a co jsem zjistila,tak současný zaměstnavatel mi může přijít na kontrolu a pak mi nedá ani korunu,ale zase na druhou stranu,když už budu v nové práci,tak mi to může být jedno..
Ještě bych se chtěla zeptat, vy ste psala,že můžu mít dohodu o provedení práce i když mám zaměstnání. Tak mi to i nový zaměstnavatel chce udělat..Tudíž,já budu v lednu marodit a zároveň dohodu o provedení práce (budu tam chodit v době vycházek - tak ně mě současný zaměstnavatel nemůže), opravdu to tak pujde udělat?
Ano, v době vycházek můžete pracovat nejen na DPP, můžete i na DPČ nebo pracovní poměr. Na druhou stranu - jestliže Vás lékař uzná práce neschopnou (tzn. usoudí, že tu práci nemůžete pro nemoc vykonávat), tak tutéž nebo podobnou práci přece nemůžete dělat jinde. Když např. budete mít chřipku, tak není možné, abyste v jedné práci byla práce neschopná a v jiné podobné práci schopná. Pokud byste tu práci mohla vykonávat z domova, tak byste mohla pracovat nejen v době vycházek (protože byste byla doma, v teple a neporušovala byste asi léčebný režim).
Jestli to zvládnete o vycházkách, tak si s tím nelamte hlavu. Teď hlavně fofrem napište výpověď, ať ji převezme ještě v listopadu. Taky uvidí, že to myslíte vážně a budete moci lépe vyjednávat o dohodě( i když běží VD, můžete skončit dohodou k 31.12.)
§ 51
(1) Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2 měsíce, s výjimkou vyplývající z § 51a. Výpovědní doba smí být prodloužena jen smlouvou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem; tato smlouva musí být písemná.
(2) Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce, s výjimkami vyplývajícími z § 51a, § 53 odst. 2, § 54 písm. c) a § 63.
Tak když doktor uzná, že jste nějak nemocná a čistit auta nemůžete, zneschopní Vás pro tuto práci. A jestli Vám dá vycházky, v nichž budete moci dělat jinou práci, která nebude kvůli té nemoci vadit, tak nebude problém.
Jestli se Vám podaří předat písemnou výpověď zaměstnavateli ještě do konce listopadu (nechte si převzetí podepsat, aby tam bylo listopadové datum), tak výpovědní doba začne běžet od 1. prosince a pokud nemáte někde ve smlouvě nebo v kolektivní smlouvě výpovědní dobu smluvenou delší než 2 měsíce, tak ji budete mít 2měsíční.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
24. 11. 2013 20:56
Dobrý den,
potřebuji radu ohledně odchodu z práce. Dostala jsem možnost jít do nového zaměstnání od 1. ledna 2014. Chtěla jsem se se současným zaměstnavatelem dohodnout na odchodu na dohodu,ale ten to nechce umožnit.Jelikož mi bude výpovědní lhůta končit až 30. ledna, přemýšlím,že pujdu na neschopenku od začátku do konce ledna a současně chodit do nové práce. Co mi může současný zaměstnavatel udělat?A na druhou stranu, může z toho mít nový zaměstnavatel nějaké problémy?Můžu tam chodit jakože na "brigádu" nebo pouze na "černo".A můžu dostat vycházky hned od začátku marodění?A co když mi nebude chtít současný zaměstnavatel ani výpověď podepsat?Stačí když výpověď pošlu na sídlo firmy?Co když ji tam nikdo nepřijme?nevadí to?
Děkuji za odpověď.