Re: Vyřazení majetku !!!! prosím
Děkuji a můžete mi poradit co je tedy základ daně?
Bývalá účetní sečetla všechny faktury s daní i bez daně a celé přes VÚD dala jako tech. zhodnocení a z toho jdou odpisy. Nikdy jsem toto ani já neděla, tak nevím. Já už se v tom tak motám ach jo :-(
Re: Vyřazení majetku !!!! prosím
Odpisy HM a úprava odpočtu DPH jsou dvě zcela odlišné věci. Úpravu odpočtu DPH budete řešit dle §78, a-d) jen u TZ, z kterého jste si v minulých letech nárokovali DPH a je stále v 10leté lhůtě. U budovy jste si DPH jednak nenárokovali (nákup od neplátce DPH) a jednak nákup byl v r.1992, tzn., že 10-letá lhůta by stejně už uplynula. Raději ať se FO při zpracování úpravy odpočtu DPH obrátí na někoho znalého v této věci, než aby pak měl problém s FÚ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
25. 11. 2013 12:14
Prosím o radu: FO mám budovy a pozemky a nyní budeme k
31.12.2013 vyřazovat do osobního užívání - končíme s firmou.
Majetek koupen r 92 od neplátce daně tedy DPH neuplatněno
V roce 2002 - 2005 přestavba na budově- tedy technické zhodnocení. Na většině faktur uplatněn odpočet DPH.
V roce 2005 přes VÚD dáno tech. zhodnocení k majetku. poté ještě jedno tech. zhodnocení v roce 2007.
Budeme nyní muset DPH vracet? Myslím, že když je to už po lhůtě 5 let tak už ne, je to správně.
A pokud se vrací, tak ze zůstatkové ceny ( po odepisování) nebo z té pořizovací??
A jak je to se zbytkem odpisů?
Nebo poradit nějaký zdroj kde všechny info najdu: už jsem z toho šedivá v zákoně o DPH také nemohu najít to co hledám.
Převzala jsem účetnictví a ještě tam byla změna úč. programu a některé doklady už nemohu dohledat tedy ani nevím které účty byly s DPH a které ne.
Díky moc za odpověď