Vyřazení majetku !!!! prosím

• (neregistrovaný)

25. 11. 2013 12:14

Prosím o radu: FO mám budovy a pozemky a nyní budeme k
    31.12.2013 vyřazovat do osobního užívání - končíme s firmou.
    Majetek koupen r 92 od neplátce daně tedy DPH neuplatněno
    V roce 2002 - 2005 přestavba na budově- tedy technické zhodnocení. Na většině faktur uplatněn odpočet DPH.
    V roce 2005 přes VÚD dáno tech. zhodnocení k majetku. poté ještě jedno tech. zhodnocení v roce 2007.

Budeme nyní muset DPH vracet? Myslím, že když je to už po lhůtě 5 let tak už ne, je to správně.
    A pokud se vrací, tak ze zůstatkové ceny ( po odepisování) nebo z té pořizovací??
    A jak je to se zbytkem odpisů?

Nebo poradit nějaký zdroj kde všechny info najdu: už jsem z toho šedivá v zákoně o DPH také nemohu najít to co hledám.

Převzala jsem účetnictví a ještě tam byla změna úč. programu a některé doklady už nemohu dohledat tedy ani nevím které účty byly s DPH a které ne.

Díky moc za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 11. 2013 12:34

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: Vyřazení majetku !!!! prosím
      Lhůta u nemovitého majetku je 10 let. ZDPH viz. §78, a-d).

• 25. 11. 2013 12:54

Anka 2 (neregistrovaný)

Děkuji a můžete mi poradit co je tedy základ daně?

Bývalá účetní sečetla všechny faktury s daní i bez daně a celé přes VÚD dala jako tech. zhodnocení a z toho jdou odpisy. Nikdy jsem toto ani já neděla, tak nevím. Já už se v tom tak motám ach jo :-(

• 25. 11. 2013 13:21

Daniela K. (neregistrovaný)

Odpisy HM a úprava odpočtu DPH jsou dvě zcela odlišné věci. Úpravu odpočtu DPH budete řešit dle §78, a-d) jen u TZ, z kterého jste si v minulých letech nárokovali DPH a je stále v 10leté lhůtě. U budovy jste si DPH jednak nenárokovali (nákup od neplátce DPH) a jednak nákup byl v r.1992, tzn., že 10-letá lhůta by stejně už uplynula. Raději ať se FO při zpracování úpravy odpočtu DPH obrátí na někoho znalého v této věci, než aby pak měl problém s FÚ.

• 25. 11. 2013 13:50

Anka2 (neregistrovaný)

To budeme muset, už jsem hned objednala konzultaci s daň. poradcem Díky moc za Váš čas :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).