Re: Neoprávněně poskyt. slevy-prosím mzd
Myslím, že to není chyba kolegyně, ale vaše.
Když nastupuje zaměstnanec uprostřed měsíce do PP, sleva na poplatníka se dává až od následujícího měsíce, protože předchozí zaměstnavatel slevu jistě uplatní. Leda, že by vám donesl potvrzení předchozího zaměstnavatele, že on neuplatnil. Tedy jste si to měla ohlídat zřejmě sama. Stejně tak jste neměla uplatňovat slevu na studium, když vám nebylo předloženo potvrzení o studiu na školní rok 2013/2014. Tak že oba měsíce ručně přepočítejte a daň opravte v nejbližším měsíci.
Já bych se řídila podle toho, co mají v Prohlášení poplatníka ze záv.činnosti a pokud to měli zaměstnanci uvedeno správně a pouze vy jste to omylem započítala ty slevy, tak bych to hned probrala s těmi konkrétními lidmi a opravila co nejdřív - v následující mzdě nejlíp tak, aby stát na dani dostal co nejdříve to, co dostat měl. tak to dělám já v případě potřeby, možná to jinde dělají jinak.
vy děláte mzdy podle toho,jak vám nahlásí kolegyně? ne podle toho, k čemu máte podklady, potvrzení ? ať je to číí chce vina, vy to musíte opravit co nejdříve. Přepočítáte tak,jak mělo být správně a v nejbližší výplatě strhnete to, o co jste vyplatili více
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
25. 11. 2013 16:06
Prosím o radu zkušené mzdovky - kolegyně mi nenahlásila, že jedna zaměstnankyně uplatňuje základní odčilatelnou položku na daních 2,070 Kč měs. v měs. září u svého předchozího zaměstnavatele a já jsem jí poskytla v září.
A u druhé zaměstnankyně, že ukončila v září 2013 studium na VŠ - v září a v říjnu jsem jí poskytnula daňové zvýhodnění na studenta.
Můžete mi prosím poradit, jak toto opravit? Musím otevřít předchozí výplaty a opravit to nebo lze řešit v rámci daňového přiznání zaměstnankyň (nemyslím ročního zúčtování, ale daňového přiznání).
Děkuju.