Pronájem a DPH

• (neregistrovaný)

26. 11. 2013 9:54

Prosím vysvětlí mi někdo úplně nějak polopatě jak je to s nájmem a DPH?
    Firma s.r.o. plátce DPH vlastní budovu a chce ji pronajímat. Jaký je rozdíl jestli bude pronajímat plátci DPH nebo neplátci? Proč jsem slyšela, že by měla výhodnější pronajímat pouze plátcům?
    Moc děkuji za odpověď, mám v tom totální okno

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 11. 2013 10:03

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: pronájem a DPH
      Pokud jste si při nákupu této budovy nárokovali DPH, musíte nyní používat tuto budovu ke zdanitelným plnění, tzn. např. pronajímat ji plátcům DPH. U osvobozených plnění (pronájem neplátcům DPH) není nárok na odpočet DPH vůbec. U budovy byste museli na konci roku dělat úpravu již nárokovaného odpočtu DPH a během roku buď u plnění týkajících se budovy neuplatňovat DPH vůbec nebo pokud byste pronajímali plátcům i neplátcům DPH, počítat koeficient u plnění, která by se této budovy týkali. Složitá problematika, "polopatě" to moc vysvětlit nejde :-) Je třeba znát ustanovení ZDPH, týkající se této problematiky.

• 26. 11. 2013 14:43

Květa 1 (neregistrovaný)

navážu: Pokud budete mít jen opravdu plátce dph, není problém
      s náklady nemusíte nic krátit. Pokud ovšem budete mít zároveň i neplátce, budete veškeré náklady spojené s pronájmem budovy krátit. Pokud byste měli jen neplátce dph, nelze uplatnit dph.

• 26. 11. 2013 18:05

věrak (neregistrovaný)

Děkuji mockrát, trochu jsem to i pochopila :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).