Re: Výpočet průměru pro ÚP
Jestliže bude mít DPP nad 10000,- a DPČ, musí obojí skončit současně, aby jí podpora byla počítána z obojího. Průměr se počítá z každého vztahu zvlášť. O rodičovský příspěvek v listopadu by nepřišla, ani kdyby už na RD nebyla, nijak to nesouvisí. U DPČ se sleduje polovina pracovní doby v průměru za období, na jaké je dohoda sjednána.
Chápu to dobře DPP v listopadu nad 10000, v prosinci nad 10000 a k ní souběžně v prosinci PDČ. V lednu už by DPP být nemusela a DPČ může být ukončena třeba 8. Do průměru mi potom jde DPP za listopad a prosinec + DPČ za prosinec. Dohromady za listopad a prosinec musí být víc jak 21 dnů.
>>>Řešila jsem to tu asi před týdnem a teď máme trochu
>>>jiný nápad :
>>>Zaměstnankyně po RD odchází, nemá práci, půjde na ÚP.
>>>
>>>Je u nás na DPČ, RD jí končí 7.12. Aby se jí průměr
>>>počítal z její mzdy, pan ředitel rozhodl, že v
>>>listopadu
>>>odpracuje na DPP něco na jiné pozici (aby nepřišla o
>>>rodičovskou) - mzda bude větší jak 10000 aby
>>>vstupovala
>>>do výpočtu, v prosinci normálně nastoupí tak aby s
>>>DPP
>>>odpracovala dohromady alespoň 21 dnů. Odejde až na
>>>začátku ledna a tím pádem se bude počítat průměr z
>>>její
>>>mzdy za IV.Q. (
>>>Vím, že si to všechno musíme obhájit a tak se nechci
>>>dostat do úzkých.
>>>Děkuji moc všem za názory a trpělivost s našimi
>>>nápady
>>
>>Jestliže bude mít DPP nad 10000,- a DPČ, musí obojí
>>skončit současně, aby jí podpora byla počítána z
>>obojího. Průměr se počítá z každého vztahu zvlášť. O
>>rodičovský příspěvek v listopadu by nepřišla, ani
>>kdyby už na
>>RD nebyla, nijak to nesouvisí. U DPČ se sleduje
>>polovina pracovní doby v průměru za období, na jaké
>>je
>>dohoda sjednána.
>***
>Chápu to dobře DPP v listopadu nad 10000, v prosinci
>nad 10000 a k ní souběžně v prosinci PDČ. V lednu už by
>DPP být nemusela a DPČ může být ukončena třeba 8. Do
>průměru mi potom jde DPP za listopad a prosinec + DPČ
>za prosinec. Dohromady za listopad a prosinec musí být
>víc jak 21 dnů.
Jestliže jí skončí DPP v prosinci a DPČ až 8. ledna, tak na ÚP budou počítat podporu jen z DPČ.
Průměr nemůžete počítat dohromady.
§ 362:
"Vykonává-li zaměstnanec práci u téhož zaměstnavatele ve více základních pracovněprávních vztazích uvedených v § 3 nebo ve více pracovních vztazích, posuzuje se mzda, plat nebo odměna v každém základním pracovněprávním vztahu uvedeném v § 3 nebo pracovním vztahu, odděleně."
Já si všimla až nyní, že má u vás ještě PP. Pak je zbytečné kombinovat PP + DPČ + DPP nebot max. podpora činí 14.157,- víc stejně nedosáhne. Takže pokud skončí PP k 31.12.2013 (předpokládám ukončení dohodou s odstupným), tak když ukončíte tu DPČ k 31.12.2013 bude mít podporu z obou příjmů posunuto o počet měsíců odstupného. Pokud skončí PP 31.12.2013 a DPČ toho 8.1., tak bude mít peníze pouze z DPČ, ale zase ihned. Záleží co zamýšlí paní dál, jestli už má práci atd...
Tak to já zase doteď myslela, že na RD je z DPČ. Že má pracovní poměr a dostane odstupné jsem nepochopila. Pro podporu bude podstatné to, jestli si nějakou dobu odpracuje po návratu z RD, protože jinak splní 12 měsíců v posledních dvou letech náhradní dobou a bude mít podporu nula nula nic. Navzdory všem průměrům.
To to omlouvám, uvedla jsem Vás v omyl. Jak jsem psala na začátku je u nás na DPČ a tu DPP jsme vymýšleli aby dostala větší podporu. Už jsme to zavrhli, nastoupí 8.12. po ukončení RD, bude pracovat do 31.12. - potom ten pravděpodobný ze III.Q. zaměstnance na stejné pozici, pokud by se stalo, že bude nával práce, tak bude pracovat ještě v lednu a potom by měla pravděpodobný ze IV.Q. zaměstnance na stejné pozici. Odstupné nedostane a práci zatím nemá. V prosinci oddělá max. 14 dnů, pravděpodobný průměr bude vycházet cca 20000 za 8 hodinovou prac.dobu, ona na tu DPČ bude mít tedy cca 10000 což pro podporu taky není moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 11. 2013 9:31
Řešila jsem to tu asi před týdnem a teď máme trochu jiný nápad :
Zaměstnankyně po RD odchází, nemá práci, půjde na ÚP. Je u nás na DPČ, RD jí končí 7.12. Aby se jí průměr počítal z její mzdy, pan ředitel rozhodl, že v listopadu odpracuje na DPP něco na jiné pozici (aby nepřišla o rodičovskou) - mzda bude větší jak 10000 aby vstupovala do výpočtu, v prosinci normálně nastoupí tak aby s DPP odpracovala dohromady alespoň 21 dnů. Odejde až na začátku ledna a tím pádem se bude počítat průměr z její mzdy za IV.Q. (nechceme použít pravděpodobný výdělek, měla by vzhledem ke svému úvazku malý průměr)
A teď v čem si nejsem jistá :
- v prosinci oddělá víc jak polovinu prac.doby - ale to může protože u DPČ se to sleduje ročně ne?
- dostane ke své mzdě nějaké prémie
- jak vypočítat ten průměr? Vydělá si dohromady například 33600 za 168 hodin, to je 200 Kč/ hodinu. Průměr vypočítám 200 x 20 x 4,348 = 17 392 Kč HM (z toho vypočítám ČM) ?
Vím, že si to všechno musíme obhájit a tak se nechci dostat do úzkých.
Děkuji moc všem za názory a trpělivost s našimi nápady