prosím moc mzdové
Tak jsem vyčetla, že prémie asi ano, ale mzda za práci přesčas + příplatky za práci ve svátky a noční a + příplatky za práci v sobotu a neděli NE.
Jen nevím zda jsem to dobře pobrala... Příplatek za práci přesčas (ve všední den) se do minimální mzdy tedy započítává?
Poraďte mi prosím, sestra se chce zeptat zaměstnavatele a nevíme co přesně je pravda.
Odměny, prémie, os. ohodnocení jim činí cca 1000,- až 1500 Kč za měsíc. Má zkrácený prac úvazek.
Ve smlouvě má uvedeno, že mzda je dle mzdového výměru, který je součástí smlouvy. Ale výměr nikdo nedostal.
Re: prosím moc mzdové
Zákon říká, že je stanovená základní minimální mzda v sazbě 8500 měsíčně nebo 50,60 kč /hod. Nemůže tedy nikdo mít základní sazbu na hodinu 42 Kč, aniž by se nemuselo dorovnat do minimální mzdy doplatkem do minimální mzdy. Premie a odmeny jsou k něčemu jinému než k dorovnání mzdy do minima podle mého názoru. A ve výsledku je to podle mého názoru matematicky pro firmu jedno, jestli doplatí do minima "z pravé nebo levé kapsy". Tak proč si to komplikovat odměnami či prémiemi?
a nezáleží na tom, jestli se jedná o zkrácený úvazek. Zbytek už záleží jen na zaměstnavateli (premie, odměny....), jestli je poskutuje či neposkytuje.)
>>>>Může zaměstnavatel dát zaměstnanci 42,- Kč na hodinu
>>>>a
>>>>do minimální mzdy (50,60 kč/hod) dorovnat formou
>>>>prémií a odměn, nebo to nelze?
>>>>
>>>>díky
>>>
>>>
>>>
>>>Tak jsem vyčetla, že prémie asi ano, ale mzda za
>>>práci
>>>přesčas + příplatky za práci ve svátky a noční a +
>>>příplatky za práci v sobotu a neděli NE.
>>>Jen nevím zda jsem to dobře pobrala... Příplatek za
>>>práci přesčas (ve všední den) se do minimální mzdy
>>>tedy
>>>započítává?
>>>
>>>Poraďte mi prosím, sestra se chce zeptat
>>>zaměstnavatele a nevíme co přesně je pravda.
>>>
>>>Odměny, prémie, os. ohodnocení jim činí cca 1000,- až
>>>1500 Kč za měsíc. Má zkrácený prac úvazek.
>>>
>>>Ve smlouvě má uvedeno, že mzda je dle mzdového
>>>výměru,
>>>který je součástí smlouvy. Ale výměr nikdo nedostal.
>>
>>Zákon říká, že je stanovená ZÁKLADNÍ
>>sazba na hodinu je 50,60 kč /hod. Nemůže tedy
>>nikdo mít základní sazbu na hodinu 42 Kč,
> a nezáleží na tom, jestli se jedná o zkrácený úvazek.
>Zbytek už záleží jen na zaměstnavateli (premie,
>odměny....), jestli je poskutuje či neposkytuje, příplatky podle ZP vyplatit musí podle docházky.
No já si to taky myslela.. Jenže pak jsem našla pár odpovědí na podobné otázky a vyšlo mi z toho, že pokud je mzda vč. prémií (bez výše zmiňovaných položek mzdy) celkem min. 50,60 na hodinu je vše ok.
A popravdě jsem z toho jelen. Mě se také nelíbí, že si někdo může pro zaměstnance stanovit hodinovou mzdu 42,-kč / hod. A když už to tak je, tak to dorovnání do min. mzdy nazvat takto a neohánět se prémiemi či os. ohodnocením.
Na druhou stranu nechceme nikoho nařknout neoprávněně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 11. 2013 9:32
Může zaměstnavatel dát zaměstnanci 42,- Kč na hodinu a do minimální mzdy (50,60 kč/hod) dorovnat formou prémií a odměn, nebo to nelze?
díky