Minimální mzda - prosím spěchá

• (neregistrovaný)

28. 11. 2013 9:32

Může zaměstnavatel dát zaměstnanci 42,- Kč na hodinu a do minimální mzdy (50,60 kč/hod) dorovnat formou prémií a odměn, nebo to nelze?

díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 11. 2013 10:19

(neregistrovaný)

prosím moc mzdové
      Tak jsem vyčetla, že prémie asi ano, ale mzda za práci přesčas + příplatky za práci ve svátky a noční a + příplatky za práci v sobotu a neděli NE.
      Jen nevím zda jsem to dobře pobrala... Příplatek za práci přesčas (ve všední den) se do minimální mzdy tedy započítává?

Poraďte mi prosím, sestra se chce zeptat zaměstnavatele a nevíme co přesně je pravda.

Odměny, prémie, os. ohodnocení jim činí cca 1000,- až 1500 Kč za měsíc. Má zkrácený prac úvazek.

Ve smlouvě má uvedeno, že mzda je dle mzdového výměru, který je součástí smlouvy. Ale výměr nikdo nedostal.

• 28. 11. 2013 10:39

plevka (neregistrovaný)

Re: prosím moc mzdové
      Zákon říká, že je stanovená základní minimální mzda v sazbě 8500 měsíčně nebo 50,60 kč /hod. Nemůže tedy nikdo mít základní sazbu na hodinu 42 Kč, aniž by se nemuselo dorovnat do minimální mzdy doplatkem do minimální mzdy. Premie a odmeny jsou k něčemu jinému než k dorovnání mzdy do minima podle mého názoru. A ve výsledku je to podle mého názoru matematicky pro firmu jedno, jestli doplatí do minima "z pravé nebo levé kapsy". Tak proč si to komplikovat odměnami či prémiemi?

• 28. 11. 2013 10:51

plevka (neregistrovaný)

a nezáleží na tom, jestli se jedná o zkrácený úvazek. Zbytek už záleží jen na zaměstnavateli (premie, odměny....), jestli je poskutuje či neposkytuje.)

• 28. 11. 2013 10:53

plevka (neregistrovaný)

>>>>Může zaměstnavatel dát zaměstnanci 42,- Kč na hodinu
      >>>>a
      >>>>do minimální mzdy (50,60 kč/hod) dorovnat formou
      >>>>prémií a odměn, nebo to nelze?
      >>>>
      >>>>díky
      >>>
      >>>
      >>>
      >>>Tak jsem vyčetla, že prémie asi ano, ale mzda za
      >>>práci
      >>>přesčas + příplatky za práci ve svátky a noční a +
      >>>příplatky za práci v sobotu a neděli NE.
      >>>Jen nevím zda jsem to dobře pobrala... Příplatek za
      >>>práci přesčas (ve všední den) se do minimální mzdy
      >>>tedy
      >>>započítává?
      >>>
      >>>Poraďte mi prosím, sestra se chce zeptat
      >>>zaměstnavatele a nevíme co přesně je pravda.
      >>>
      >>>Odměny, prémie, os. ohodnocení jim činí cca 1000,- až
      >>>1500 Kč za měsíc. Má zkrácený prac úvazek.
      >>>
      >>>Ve smlouvě má uvedeno, že mzda je dle mzdového
      >>>výměru,
      >>>který je součástí smlouvy. Ale výměr nikdo nedostal.
      >>
      >>Zákon říká, že je stanovená ZÁKLADNÍ
      >>sazba na hodinu je 50,60 kč /hod. Nemůže tedy
      >>nikdo mít základní sazbu na hodinu 42 Kč,
      > a nezáleží na tom, jestli se jedná o zkrácený úvazek.
      >Zbytek už záleží jen na zaměstnavateli (premie,
      >odměny....), jestli je poskutuje či neposkytuje, příplatky podle ZP vyplatit musí podle docházky.

• 28. 11. 2013 11:24

(neregistrovaný)

No já si to taky myslela.. Jenže pak jsem našla pár odpovědí na podobné otázky a vyšlo mi z toho, že pokud je mzda vč. prémií (bez výše zmiňovaných položek mzdy) celkem min. 50,60 na hodinu je vše ok.
      A popravdě jsem z toho jelen. Mě se také nelíbí, že si někdo může pro zaměstnance stanovit hodinovou mzdu 42,-kč / hod. A když už to tak je, tak to dorovnání do min. mzdy nazvat takto a neohánět se prémiemi či os. ohodnocením.
      Na druhou stranu nechceme nikoho nařknout neoprávněně.

• 28. 11. 2013 12:58

plevka (neregistrovaný)

pokud neexistuje mzdový výmer , kde je uvedená sazba na hodinu 42 kč/hod tak je to sice špatně, ale každý pak nejspíš bude sčítat a počítat sazbu na hodinu tak jak píšete....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).