Nárok na peněžitou dávku u 2. dítěte

• (neregistrovaný)

28. 11. 2013 10:26

Dobrý den, prosím o radu zda mám nárok na peněžitou pomoc v mateřství u druhého dítěte? Zde jsou potřebné informace:
    15.2.2010 nástup do zaměstnání
    30.11.2011 skončení pracovního poměru na dobu určitou
    z toho jsem byla od 23.3.2011 do 31.1.2012 na nemocenské
    1.2.2012 nástup na MD (měla jsem na ni nárok, jelikož jsem byla v ochranné době)
    27.3.2012 narození 1.dítěte
    14.8.2012 konec pobírání peněžité pomoci v mateřství
    15.8.2012 začátek pobírání dávky na RD
    Částku 220.000Kč u 1. dítěte nestihnu vyčerpat, jelikož porod 2. dítěte bude dřív. Mám nastavenou max. částku 11.500Kč.
    8.12.2013 nástup na MD s druhým dítětem.
    Jestli to dobře chápu, tak na MD u druhého dítěte nárok nemám. Sice si o ni asi musím zažádat, oni mi ji zamítnou a do porodu budu brát rodičovskou na první dítě. Od porodu se to namísto peněžité pomoci v mateřství překlopí rovnou na RD s druhým dítětem a budu mít k dispozici jen 220.000Kč. Zvolit si částku a dobu budu moci vybrat díky manželovi, který je zaměstnán. Nebo je snad nějaká výjimka, podle které na druhou mateřskou nárok mám? když rovnou navazuji?? Děkuji za radu a pomoc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 11. 2013 16:16

Líba (neregistrovaný)

Re: Nárok na peněžitou dávku u 2. dítěte
      Pobíráte rodičovský příspěvek v maximální výši, až se narodí druhé dítě, bude jeho výplata zastavena a budete brát RP na druhé dítě. Manžel si nechá potvrdit DVZ ke dni narození druhého dítěte a podle jeho výše si budete moci zvolit výši druhého RP. Nemyslím, že je nutné žádat o PPM, když víte, že na ni nemáte nárok, protože nejste zaměstnaná a ochranná doba ze zaměstnání je maximálně 180 dnů, pokud zaměstnání tak dlouho trvalo.

Rodičovská dovolená a mateřská dovolená je volno v zaměstnání a vy žádné zaměstnání nemáte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).