Odpracováno méně hodin

• (neregistrovaný)

28. 11. 2013 11:34

Dobrý den,
    chci se prosím zeptat. Jelikož pár dní nebyla práce , tak zaměstnavatel řekl lidem aby chodili o jednu hodinu méně. Z toho plyne, že neodpracovali tolik hodin co měli , ale minimální mzdu jim to dalo. Takže zdravotní pojištění bylo odvedeno z 8500 Kč. Může z toho být nějaký problém. A kdyby náhodou to nedalo 8500,- Kč tak co by se dělo. Já si myslím, že soc. pojiš. se odvede z toho co jim vyjde a zdravotní asi doplatí zaměstnavatel. Je to tak?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 11. 2013 11:36

jasná. (neregistrovaný)

Re: odpracováno méně hodin
      Ty hodiny, kdy nechodili do práce z rozhodnutí zaměstnavatele jsou překážkou na straně zaměstnavatele a musíte je zaměstnacům doplatit.

• 28. 11. 2013 11:49

mirka (neregistrovaný)

Já si to myslím taky , ale zaměstnavatel mi tvrdí, že to jeho chyba není, když nemá objednávky. Jde mi o to , jestli se na to může nějak přijít, když vlastně minimální mzdu zaměstnanec má.

• 28. 11. 2013 11:58

jasná. (neregistrovaný)

Dejte přečíst panu zaměstnavateli.
      Nemohl-li zaměstnanec konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele, než jsou uvedeny v § 207, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku; to neplatí, bylo-li uplatněno konto pracovní doby (§ 86 a 87).

§ 209
      (1) O jinou překážku v práci na straně jiného zaměstnavatele, než uvedeného v § 109 odst. 3, jde také tehdy, kdy zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu jeho výrobků nebo omezení poptávky po jím poskytovaných službách (částečná nezaměstnanost).
      (2) Upraví-li v případech podle odstavce 1, dohoda mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací výši poskytované náhrady mzdy, která přísluší zaměstnanci, musí náhrada mzdy činit nejméně 60 % průměrného výdělku; nepůsobí-li u zaměstnavatele odborová organizace, může být dohoda nahrazena vnitřním předpisem.

Samozřejmě, že se při kontrole na to příjde, protože není naplněn fond pracovní doby.

• 28. 11. 2013 12:17

mirka (neregistrovaný)

Ale to by asi musel přijít na kontrolu Inspektorát bezpečnosti práce. Na sociálce a na zdravotní se na odpracované hodiny nikdy nekoukali.

• 28. 11. 2013 12:23

jasná. (neregistrovaný)

Jak by musel přijít? Však chodí, letos jsme je již měli na kontrole 2x, nebojte, taky k vám příjdou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).