Re: Důchod kontrola výpočtu
Ještě ze stránek ČSSZ:
O nároku pojištěnce na důchod rozhoduje ČSSZ na základě řádně vyplněné a vybavené žádosti o důchod, která byla sepsána na OSSZ/PSSZ/MSSZ na předepsaném tiskopisu. Předběžné výpočty důchodů však ČSSZ neprovádí. Každý občan má možnost ČSSZ písemně požádat, aby mu vyhotovila podle své evidence informativní osobní list důchodového pojištění. Na podkladě takto získaných údajů si pak může sám, pomocí věkové kalkulačky a důchodové kalkulačky umístěné na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí - viz http://www.mpsv.cz/cs/2435 - provést, za podmínek tam uvedených, informativní výpočet svého starobního, případně předčasného starobního důchodu.
Tuto kalkulačku mám, i osobní informativní list, ale nevím co mám zadat do kolonky "Počet let pojištění ke dni vzniku nároku na důchod".
Je narozen 20.10.1958, takže do řadného důchodu by měl jít 2018 a do předčasného v roce 2016.
V inf.listě má 1974-1977 zaměstnání a pak 1977-1980 ND - studium
a od 1980 a až do teď zaměstnání a pak od roku 1991 samost.výděleční činnost.
A když mám jen vyměřovací základy do roku 2012, tak co mám napsat do těch ostatch let do roku 2018?
Děkuji za konzultaci
Četla jste ten poslední odstavec?
Pro stanovení výše důchodu přiznávaného po roce 2014 nejsou ještě k dispozici potřebné statistické údaje o vývoji výše průměrné měsíční mzdy po roce 2012 a nelze proto stanovit výši důchodu na základě platných údajů. S ohledem na četné žádosti o alespoň rámcovou představu o možné výši důchodu přiznávaného po roce 2014, umožňuje kalkulačka i výpočet výše důchodů přiznaných v letech 2015 až 2020. Při takovém výpočtu výše důchodů je nutné si být vědom toho, že vypočtená výše je skutečně jen velmi orientační, neboť vychází z řady předpokladů, které se ve skutečnosti nemusí naplnit, což vypočtenou výši důchodu výrazně ovlivní. Je nutné odhadnout nejen očekávaný vývoje výše dosaženého vyměřovacího základu, tedy vlastních „hrubých výdělků“ v příslušných letech, ale i předpokládaný vývoj průměrných mezd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 11. 2013 12:45
Dobrý den,
moc bych touto cestou chtěl poprosit o pomoc při kontrole výpočtu důchodu.
Najde se tu někdo, komu bych mohl poslat na mail důchodovou kalkulačku s údaji a s popisem, jestli mám vypočtený důchod správně.
Můj vedoucí na mě tlačí ať mu vypočtu předběžně vyši důchodu, i když má jít do důchodu až v roce 2018.
Pomůže mi někdo z vás zkušenějších a znalejších v důchodové problematice, já už si s tím nevím rady.
Děkuji