Re: paušální výdaje
FÚ posoudil vaši činnost jako svobodné povolání - tam se uplatní 40%, 60% výdajů se dá uplatnit na živnosti - tj. činnosti, na které je vydaný živnostenský list. Pokud máte na vaši činnost živnostenský list, pak jste postupoval správně, ale jestli se vyplatí odvolání, se obraťte na daňového poradce.
já jen doplním - pokud jste zprostředkovával pojištění (sám ho neuzavíral), tak tam by mělo být opravdu správně 60% (pokud samozřejmě máte ŽL na zprostředkování obchodu a služeb)... pokud byste uzavíral smlouvy, ke kterým za zapotřeb licence ČNB (nikoliv ŽL), tak tam je 40%...
Děkuji za zprávu, jen bych chtěl upřesnit svůj živnostenský list (Ič 64996638) mám mimo jiného od 11.11.2009 i na činnost zprostředkování obchodu a služeb a proto jsem uvedl ten 60% paušál, který jsem vztahoval k tomu dodatku. Není ale problém v tom, že s Generali mám smlouvu jako pojišťovací zprostředkovatel ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 11. 2013 20:46
V roce 2011 a 2012 jsem spolupracoval s pojišťovnou Generali na základě smlouvy "Pojišťovací zprostředkovatel", k této smlouvě jsem měl ale dodatek a za základě tohoto dodatku jsem řídil oddělení makléřského obchodu, kde jsem řídil podřízené pracovníky. Zabezpečoval jsem plnění personálního a obchodního plánu oddělení, zabezpečoval jsem školení makléřů, zodpovídal jsem za nárůst produkce a škodní průběh. Za tyto činnosti jsem pobíral paušální odměnu, mimořádné odměny, čtvrtletní bonusy. FÚ mi nyní dělal kontrolu za rok 2011 a 2012 a přehodnotil mi výdajový paušál na 40% u všech příjmů, které jsem z Generali obdržel a doměřil mi daň. Já jsem ve svém daňovém přiznání používal 60% výdajový paušál, protože jsem pojistné smlouvy primárně nesjednával.
Rád bych se zeptal jestli je postup FU úřadu v souladu se zákonem a zda se mám proti tomuto rozhodnutí odvolat ?