Paušální výdaje

• (neregistrovaný)

28. 11. 2013 20:46

V roce 2011 a 2012 jsem spolupracoval s pojišťovnou Generali na základě smlouvy "Pojišťovací zprostředkovatel", k této smlouvě jsem měl ale dodatek a za základě tohoto dodatku jsem řídil oddělení makléřského obchodu, kde jsem řídil podřízené pracovníky. Zabezpečoval jsem plnění personálního a obchodního plánu oddělení, zabezpečoval jsem školení makléřů, zodpovídal jsem za nárůst produkce a škodní průběh. Za tyto činnosti jsem pobíral paušální odměnu, mimořádné odměny, čtvrtletní bonusy. FÚ mi nyní dělal kontrolu za rok 2011 a 2012 a přehodnotil mi výdajový paušál na 40% u všech příjmů, které jsem z Generali obdržel a doměřil mi daň. Já jsem ve svém daňovém přiznání používal 60% výdajový paušál, protože jsem pojistné smlouvy primárně nesjednával.
    Rád bych se zeptal jestli je postup FU úřadu v souladu se zákonem a zda se mám proti tomuto rozhodnutí odvolat ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 11. 2013 10:41

vesa01 (neregistrovaný)

Re: paušální výdaje
      FÚ posoudil vaši činnost jako svobodné povolání - tam se uplatní 40%, 60% výdajů se dá uplatnit na živnosti - tj. činnosti, na které je vydaný živnostenský list. Pokud máte na vaši činnost živnostenský list, pak jste postupoval správně, ale jestli se vyplatí odvolání, se obraťte na daňového poradce.

• 29. 11. 2013 12:36

KarlaV (neregistrovaný)

já jen doplním - pokud jste zprostředkovával pojištění (sám ho neuzavíral), tak tam by mělo být opravdu správně 60% (pokud samozřejmě máte ŽL na zprostředkování obchodu a služeb)... pokud byste uzavíral smlouvy, ke kterým za zapotřeb licence ČNB (nikoliv ŽL), tak tam je 40%...

• 3. 12. 2013 16:02

Slischka Libor (neregistrovaný)

Děkuji za zprávu, jen bych chtěl upřesnit svůj živnostenský list (Ič 64996638) mám mimo jiného od 11.11.2009 i na činnost zprostředkování obchodu a služeb a proto jsem uvedl ten 60% paušál, který jsem vztahoval k tomu dodatku. Není ale problém v tom, že s Generali mám smlouvu jako pojišťovací zprostředkovatel ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).