Re: bankovní rozdíl z konverze měn
Všechny otázky Vám nezodpovím,ale ze zkušenosti vím, že záleží na tom, co zatrhne Váš obchodní partner na příkaze ohledně platby bankovních poplatků. Pokud uvede, že všechny bankovní poplatky platíte Vy, tak si je prostě banka strhne. Mnohokrát jsem si vysvětlovala se zákazníkem, že toto odmítám...
Stalo se nám to minulý měsíc. Sice ne u stejných bank, jako u vás, ale rozdíl dělal 500 USD. požádala jsem naši banku, aby to řešili, takže jsme v reklamačním řízení. Zatím bez výsledku. Ale dle naši banky (ČSOB) to udělali neoprávněně(vůbec neměli konvertovat, naši zákazníci poslali v USD na náš účet v USD, tak vůbec nebyli ke konverzi oprávněni) a ten rozdíl by měli vrátit. Ale už se to vleče 2 měsíce a zatím pořád nic. Zkuste také požádat vaši banku, aby se tím začala zabývat (nejlépe, aby to řešil nějaký výše postavený zaměstnanec, já jsem požádala našeho finančního ředitele).
Naše banka nechtěla zahájit reklamační řízení. Údajně ho má zahájit plátce, ale ten je bohužel mimo EÚ a nechce s tím nic mít. On uhradil plnou hodnotu a ve správné měně. Nemohu najít nějaký předpis, o který bych se mohla opřít. Věděl by někdo?
Re: nastavení fakturace
Dobrý den,
skutečně to bylo tak, že vám plátce poslal měnu a Erste ji konvertovala do CZK a vy jste dostali nižší hodnotu v měně? Pokud se jedná o stejný případ, pak budeme vůči naší bance nesmlouvaví. CITI se k nám obrací zády a stále tvrdí, že reklamaci musí uplatnit plátce. Pokud se jedná o stejný případ, znovu budeme kontaktovat naší banku.
Vám moc děkuji za odpověď a přeji hezký den
Jana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
29. 11. 2013 7:22
Dobrý den,
zákazník nám doložil avizo, že uhradil plnou hodnotu faktury v USD do banky Erste(Vídeň), ale my jsme dostali z naší banky CITI avizo k platbě z ČS v Kč, Banka Erste udělala konverzi USD do Kč a přeposlala do ČS. Na našem dolarovém účtu u CITI je vidět poukázanou sumu v Kč a hodnotu v USD. Hodnota v USD se liší od částky uhrazené zákazníkem cca o 700 USD.
Můj dotaz zní:
- kdo má nést rozdíl z této transakce- plátce nebo příjemce?,
- je Erste oprávněná poukázat Kč, přesto že platba byla v USD?
- je možné zahájit reklamaci u naší banky?
Děkuji předem za odpověď