Re: účetní odpisy - prosím poraďte
Jestli paní učitelka zvolila to, že daňové odpisy jsou účetní, přesto výsledky nejsou v pořádku, ani její.
Jak máte zadán daňový odpis, jako zrychlený nebo rovnoměrný?
Skutečně 2 odpisová skupina?
Nezvolila účetní odpisy jinak (rozdílně od daňových) na základě odpisového plánu?
Pak musíte vědět, jak je odpisový plán zadán v jednotlivých letech.
Pro výpočet daňových odpisů se podívejte na §31 a §32 zákona o dani z příjmu. Musíte si nejprve udělat jasno v tom, jaké jsou rozdíly v mechanismu odpisování rovnoměrném ( odpisovou základnou je vstupní cena) a zrychleném odpisování (odpisová základna vychází ze zůstatkové ceny tzn. v každém roce je jiná ).
děkuji všem za odpovědi, ještě bych se zeptala paní Alen1, tedy účetní mohou být rovnoměrné i zrychlené, omlouvám se za hloupé dotazy, já bych tomu opravdu chtěla porozumět, já totiž myslela, že jsou jen danové rovnoměrné a zrychlené
Tvorba účetních se odvíjí od toho, jak se skutečně amortizuje majetek.
Účetní odpisy si jednotka stanovuje tak, aby zachovala princip věrného zobrazení účetnictví.
Takže odpisový plán může např. zohlednit rychlé zastarání majetku, může tedy např. v prvních dvou letech být odepsáno 90% hodnoty majetku a to nerovnoměrně. To záleží na rozhodnutí účetní jednotky.
Takže HIM může být účetně odepsán třeba za 2 roky, ale daňový odpis běží ještě třeba 3 roky.
děkuji za reakce, daňové jsou rovnoměrné, ale ty mě podle paní učitelky vyšly, opravdu je 2.odpisová skupina, zvolila že účetní se nerovnají daňovým, máme vypočítat jak UO tak i DO, ty DO mi jdou, ale účetní ne. Jak je zadán odpisový plán v jednotlivých letech to v zadání nemáme, jen, že je to 2.odpis. skupina. děkuji moc za odpovědi
No v tom je právě problém.
Účetní odpis musí být nějak stanoven, např, že se bude odepisovat rovnoměrně měsíčně, po dobu 5 let, musí být stanoven mechanismus, jak se bude postupovat s technickým zhodnocením, prostě kuchařka, jak to bude. Jinak nelze účetní odpisy zkonstruovat, tedy vypočítat a ani uplatnit.
Re: rovnonoměrný časový odpis
zřejmě paní učitelka vycházela s předpokladu, že se bude odpisovat pravidelně měsíčně po dobu 5 let, s tím, že technické zhodnocení zvýší zůstatkovou cenu majetku ve 3. roce.
pak výpočet by byl takto:
1. rok. 1000000/5=200000, ZC 800000
2. rok odpis 200000, ZC 600000
3. rok 600000 + 250000= 850000
850000/3=283334
4. 283334
5. stejně
OT:Re: kvalita školství
Shodou okolností jsem docela nedávno vysvětlovala, jak se čtou výkazy.
Zjistila jsem, a to opakovaně, že našemu školství (a je jedno jestli je to základka, střední případně i některé vyšší typy) chybí učitelé, kteří umí podstatu vysvětlit logicky, na vhodném příkladu.
Občas mám pocit, že snad nikdy nebyli v praxi.
Ano studenti mají být iniciativní a hledat info také sami, ale pokud se staví na písku, pak může být celá snaha zbytečná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
30. 11. 2013 12:23
dobrý den, moc prosím o radu, ve škole jsme dostali příklad vypočítat účetní odpisy + TZ. Zadání HM, jeho PC 1 000 000kč, ve 3. roce TZ 250tis., odepisuje se 5 let.
1. rok odpis 200 000 /tomu rozumím)
2. rok odpis 200 000 (tomu také rozumím)
3. rok odpis 283 384 (paní učitelka napsala tuto částku na tabuli a my nevíme jak k ní přišla), já bych to počítala 1 000 000 + TZ 250 000 / 5 = 250 000
4. rok odpis 283 384 (já myslím 250tis.)
5. rok odpis 283 384
ještě bych se chtěla zeptat, dělají se účetní odpisy - daňové odpisy nebo obráceně?
a poslední otázka, výplata podílu na zisku je u s.r.o. a výplata divident je u a.s.?
děkuji moc za odpověď všem zkušeným