Mzda skládající se z pevné a variab.č.

• (neregistrovaný)

2. 12. 2013 8:30

Dobrý den,
    V mojí pracovní smlouvě bylo „Společnost bude platit zaměstnanci po dobu trvání pracovní smlouvy základní hrubou mzdu, ve výši XX Kč měsíčně a variabilní částku závislou na zákazníkem zaplacených poskytnutých pracovních dnech zaměstnance u zákazníka. Mzda je splatná ve stanoveném výplatním termínu v následujícím kalendářním měsíci. Jako den výplaty mezd je společností určen 15. den měsíce následujícího po měsíci, za který je mzda vyplácena“. Jiný mzdový výměr nebyl.
    Zaměstnavatel mi přestal vyplácet variabilní částku od 04/2013 s odůvodněním, že doposud mu zákazník nezaplatil. Domnívám se, že důvodem bylo, aby snížil průměrný výdělek pro odstupné (asi o 25-30%), protože jsem pak dostal výpověď pro nadbytečnost § 52, písm. c. Variabilní část mi pak zaplatil sumárně v 11/2013, když PP byl ukončen 31.10.2013. Rád bych se zeptal, jak je formulace v PS pro zaměstnavatele závazná. Podle ní se mzda skládá s pevné a variabilní částky a je splatná následující měsíc. Na druhé straně je sice variabilní částka závislá na zákazníkem zaplacených dnech, ale podmínky, za jakých zaměstnavatel uzavře kontrakt včetně platby, nejsou zaměstnancům známy. Zaměstnanec ví jen pevnou sazbu za den, kterou se vynásobí počet dnů z pracovního výkazu. Rád bych se proto zeptal, zda výplaty variabilní části podmíněné až zaplacením zákazníkem není přenášení odpovědnosti zaměstnavatele na zaměstnance viz § 178b (c), či zda postup zaměstnavatele je oprávněný. U předchozího zaměstnavatele byl princip stejný, ten však platil regulérně, tak jsem na PS neviděl nic chybného.
    Předem děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).