Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
2. 12. 2013 11:48
Prosím Vás o radu. Klient si v červnu koupil nový vůz s tím, že bude podnikat v různých oblastech a chce si nátokovat odpočet. Donesl fakturu a od té doby jen knihu jízd a účty za PHM s tím, že ke zdanitelným plněním dojde někdy v budoucnu.
Ovšem co čert nechtěl, Jako jeho jedna z činností je pojištění, k níž převážně využívá vůz. Příjem z této činnosti bude v letošním roce cca 40000. Krom toho ale na základě mých výtek a možným problémům s FÚ sjednal vypracování studii pro dalšího klienta, která do nároku spadá a ještě by měl vykonat nějaké přepravní služby zboží těsně před vánoci pro dalšího klienta.
A tady bych Vás ráda požádala o názory a možná řešení.
1/V jaké výši by měl služby vyfakturovat, aby vrátil za vůz cca 15-20 tisíc a ne více. Sice jsem to zkusila propočítat, ale ráda bych zjistila, jestli jsem to udělala správně, jelikož jsem koeficient nikdy nepočítala.
2/ druhým dotazem je, kdy je skutečně datumem plnění u pojištění. Zdali den podepsání smlouvy, den, kdy v platnost smlouva vstoupí či datum připsání provize. Názorů je spousta věty v zákoně mi v hlavě uvařily guláš :-).
3/ No a poslední věc. Je třeba podat dodatečné DPH za červen již s koeficintem, nebo až při prvních plněních, kdy budu moci ,,fundovaně" odhadnout koeficient?
Velice Vám děkuji za pomoc a názory.