Re: nepeněžní příjem sw pohoda
Myslím tím když firma za zaměstnance něco platí. Musí se to dodanit a odvést ZP a SP ze mzdy.
Školka:
V tomto případě se u zaměstnance jedná o nepeněžní příjem, který je pro něj od daně osvobozený a nevstupuje do vyměřovacího základu pro sociální a zdravotní pojištění. Osvobození upravuje § 6 odst. 9 písm. d) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů ve znění pozdějších předpisů (dále jen "ZDP").
S tím nájemným, záleží, zda se jedná o služební byt, přechodné ubytování atd. Málo informací.
Ještě k té školce:
d) nepeněžní plnění poskytovaná zaměstnavatelem zaměstnancům z fondu kulturních a sociálních potřeb,6a) ze sociálního fondu, ze zisku (příjmu) po jeho zdanění anebo na vrub výdajů (nákladů), které nejsou výdaji (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů, ve formě možnosti používat rekreační, zdravotnická a vzdělávací zařízení, předškolní zařízení, závodní knihovny, tělovýchovná a sportovní zařízení nebo ve formě příspěvku na kulturní pořady a sportovní akce; jde-li však o poskytnutí rekreace včetně zájezdů, je u zaměstnance z hodnoty nepeněžního plnění od daně osvobozena v úhrnu nejvýše částka 20 000 Kč za kalendářní rok. Jako plnění zaměstnavatele zaměstnanci se posuzuje i plnění poskytnuté pro rodinné příslušníky zaměstnance,
Podle mě se týká hranice 20000,- jen rekreace.
Příspěvky zaměstnavatele na školky pro děti zaměstnanců
Nepeněžní příspěvky na školky (úhrada je prováděna přímo školce, která je vzdělávacím zařízením)
Náklad zaměstnavatele: ne [§ 25 odst. 1 písm. h) bod 2. ZDP].
Základ daně zaměstnance: ne [§ 6 odst. 9 písm. d) ZDP].
Vyměřovací základ pro veřejné pojištění: ne.
DPH na vstupu: ne, jedná se o plnění pro potřebu zaměstnanců.
DPH na výstupu: ne.
Peněžní příspěvky na školky
Náklad zaměstnavatele: ano [§ 24 odst. 2 písm. j) bod 5. ZDP].
Základ daně zaměstnance: ano.
Vyměřovací základ pro veřejné pojištění: ano.
DPH na vstupu: ne.
DPH na výstupu: ne, finanční plnění není předmětem daně.
Ať hledám jak hledám, nikde nemůžu ten limit najít.
Tak jediné, co jsem našla, je toto:
Podniková (firemní) školka jako předškolní zařízení podle § 7 zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon, ve znění pozdějších předpisů
Náklady na provoz podnikové školky jsou daňově účinné podle § 24 odst. 2 písm. j) bodu 3. ZDP.
Pokud by zaměstnavatel umožňoval nepeněžní plnění spočívající v bezplatném použití mateřské školy jako předškolního zařízení, příjem by pro zaměstnance nebyl od daně osvobozen, neboť se nejedná o plnění z Fondu kulturních a sociálních potřeb (dále jen „FKSP“), sociálního fondu, nebo fondu tvořeného ze zisku nebo na vrub neuznatelných nákladů, a základem daně by byla výše obvyklé ceny.
DPH na vstupu: ne.
DPH na výstupu: ne, jedná se o plnění od daně osvobozené.
Je to ono?
>Tak jediné, co jsem našla, je toto:
>
> Podniková (firemní) školka jako předškolní zařízení
>podle § 7 zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon, ve
>znění pozdějších předpisů
>
> Náklady na provoz podnikové školky jsou daňově
>účinné podle § 24 odst. 2 písm. j) bodu 3. ZDP.
>
>Pokud by zaměstnavatel umožňoval nepeněžní plnění
>spočívající v bezplatném použití mateřské školy jako
>předškolního zařízení, příjem by pro zaměstnance nebyl od
>daně osvobozen, neboť se nejedná o plnění z Fondu
>kulturních a sociálních potřeb (dále jen „FKSP“),
>sociálního fondu, nebo fondu tvořeného ze zisku nebo na vrub
>neuznatelných nákladů, a základem daně by byla výše
>obvyklé ceny.
> DPH na vstupu: ne.
> DPH na výstupu: ne, jedná se o plnění od daně
>osvobozené.
>
Ted jsem se dívala a on mi k tomu nenapsal odkaz na zákon, to mi psal u jiné věci. Tak tedy nevím.
Jde o soukromou školku, platí to přími firma je to kolem 15 tis měsíčně. Nevíte kam zavolat abych si toho ověřila? ze zákona není možné vyčíst jak to má být. Jsem z toho už zoufalá.
>Je to ono?
Ted koukám přímo do zákona:
(9) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, dále osvobozeny
c) nepeněžní plnění do úhrnné výše 10 000 Kč za kalendářní rok poskytovaná zaměstnavatelem zaměstnanci nebo jeho rodinnému příslušníkovi z fondu kulturních a sociálních potřeb, ze sociálního fondu, ze zisku (příjmu) po jeho zdanění anebo na vrub výdajů (nákladů), které nejsou výdaji (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů, ve formě
3. možnosti používat předškolní zařízení, závodní knihovny, tělovýchovná nebo sportovní zařízení, nebo
Tak je nakonec ten limit 10 tisíc a vše nad danit + odvody.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
2. 12. 2013 18:04
Dobrý den,
jak řešíte v sw pohoda dodanění a odvody SP a ZP z nepenižetého příjmu zaměstnanci?
děkuji