Re: Nástup na rodičovskou dovolenou
Paní Katko, moc děkuji, to mi nedošlo - vidíte a přitom tak logické. Tzn. že u zaměstnavatele bude RD navazovat na MD. Vlastně budu žádat o čerpání dovolené, takže RD bude asi navazovat až po skončení té dovolené, že? A jakým způsobem se toto čerpá? To mi ještě jako přijdou nějaké peníze od zaměstnavatele? Děkuji, M.
Musíte napsat žádost o čerpání řádné dovolené tak, aby bezprostředně navazovalo (to čerpání ŘD) na MD a včas tuto žádost předat zaměstnavateli (tj. před koncem MD). Kolik dní budete čerpat, to nevím, záleží na tom, jaký je celoroční nárok, zda jste si před MD něco nevybrala, kolik Vám zbylo z roku 2012 atd. V žádosti nemusíte psát přesný počet dnů ŘD, stačí napsat, že žádáte o vyčerpání všech dnů řádné dovolené, na kterou Vám vzniká nárok.
Takže ŘD vyčerpáte a dostanete ji zaplacenou. A pak včas zaměstnavatele požádáte o rodičovskou dovolenou, která bude navazovat na tu ŘD, a určíte si, dokdy na ní chcete být, nejdéle ale do 3 let dítěte.
Paní ze státní sociální podpory to myslela tak, že za prosinec rodičovský příspěvek nedostanete, protože vaše PPM je za 27 kalendářních dnů vyšší než RP. Kdyby vám za prosinec vycházela nižší než RP, dostala byste v tom měsíci rozdíl mezi PPM a zvolenou výší RP.
Tak takhle to bylo s tím příspěvkem. Jo jo, děkuji moc vám všem! A co se týká těch 2 příjmů, jak tady píšete, doufám, že to neznamená, že to bude mít vliv na roční zúčtování (že si ho jako budu muset podat sama). To se přece nejedná o to, že bych měla 2 zaměstnavatele. Nebo to bude mít nějaký vliv?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
2. 12. 2013 21:17
Dobrý den,
prosím vás, můžete mi někdo poradit, jestli je dobře, že mi RD nebude úplně navazovat na MD? Myslela jsem, že musí, ale paní na úřadě mi řekla, že MD mi končí 27.12.2013 a že RD budu čerpat nejdříve až od 1.1.2014. A teď co ty dny mezitím, když to nenavazuje? Musím si někde platit ZP a SP? Děkuji za odpověď.