Re: srážky a exekuce r.2014
Já jsem změny pochopila takto:
Exekuce se budou počítat stejně jako dosud, akorát se změní výše nezabavitelných částek a částky, nad kterou se sráží bez omezení.
Změna je ale ve srážení dohodnutých srážek, a to i dohodnutého výživného. Prostě všechno, co není přikázáno soudem, ale jen dohodnuté, nemusí zaměstnavatel akceptovat. Nemusí zaměstnanci ve srážení tohoto dohodnutého vyhovět. Pokud vyhoví, pak může dohodnuté srážky srazit pouze do výše poloviny mzdy (prý hrubé). Takže když bude srážet zaměstnanci exekuce a k tomu nějaké dohodnuté srážky, tak nejprve musí vypočítat exekuce. Když po srážce exekucí zbude více než polovina hrubé mzdy, může srazit ty dohodnuté. Víc ne.
Příklad 1.:
Hrubá mzda 20000 Kč. Exekuční srážky činí celkem 6000 Kč.
Polovina hrubé mzdy je 10000 Kč, takže pro dohodnuté srážky bude možné srazit maximálně 4000 Kč.
Příklad 2.:
Hrubá mzda 20000 Kč. Exekuční srážky činí celkem 12000 Kč. Pro dohodnuté srážky už nic nezbývá, protože exekuční srážky činí více než polovinu hrubé mzdy (což je u exekučních možné).
Příklad 3.:
Hrubá mzda 20000 Kč, Exekuční srážky činí celkem 10000 Kč. Pro dohodnuté srážky už nic nezbývá.
Příklad 4.:
Exekuční srážky nejsou. Jako první je dohodnuto výživné ve výši 8000 Kč a ještě nějaká další srážka ve výši 4000 Kč. Zaměstnavatel s tím srážením souhlasí. Takže mu srazí 8000 pro výživné a pro další srážku srazí jen 2000 Kč, protože 8000 + 2000 = 10000, což je polovina hrubé mzdy.
A ještě je tam taková perlička, že poplatek (např. bankovní) za odeslání první dohodnuté srážky jde k tíži zaměstnavatele, ale poplatky za druhou a další dohodnuté srážky jde k tíži zaměstnance.
S tou hrubou mzdu to ale nevím jistě, původně jsem myslela, že se bude jednat o čistou, ale prý o hrubou.
Dobrý den.
V článku JUDr.Šubrta bylo uvedeno také, že polovina bude z hrubé mzdy.
Co se týče postupu při souběhu našla jsem článek Dagmar Kučerové, kde je vyloženě uvedeno, že "jakmile dojde k doručení exekučního příkazu ke srážkám ze mzdy, bude zaměstnavatel srážet podle pravidel zakotvených v občanském soudním řádu, tedy stejně jako doposud."
Na tento článek je i odkaz na webu exekutorské komory:
"Dohody o srážkách ze mzdy se uzavírají podle zákoníku práce a občanského zákoníku. Ten se ale od roku 2014 mění a zamotá hlavu nejedné účetní. Zejména při souběhu dohody a exekuce. (…)
Mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová vysvětluje postup zaměstnavatele na příkladu:
Pokud dojde k souběhu dohody dle nového občanského zákoníku s exekučními srážkami, musí zaměstnavatel provést výpočet dle občanského soudního řádu (…). Jestliže zbude po zákonných srážkách ještě nějaká částka do poloviny mzdy, mohl by ji zaměstnavatel srazit podle dohody o srážkách. (…)
Autor: Dagmar Kučerová
Zdroj: http://www.podnikatel.cz/clanky/vypocet-srazek-ze-mzdy-se-od-roku-2014-meni/
"
Nerozumím Vám, co byste chtěla najít jiného o třetinách? Vždyť píšu, že exekuční srážky se budou počítat stejným způsobem, jako dosud, že v tom změna není, akorát budou trochu jiné nezabavitelné částky. A já předpokládám, že víte, jak se exekuce počítají, nebo snad ne?
Vždyť Vám to píšu - exekuční srážky se budou počítat stejně jako dosud. V 1. třetině se přednostní a nepřednostní srážka sráží zároveň pouze pokud byly doručené ve stejný den. Tzn. nejprve si seřadíte exekuce podle data doručení (tzn. musíte zohlednit i doručení k předešlému zaměstnavateli - to bývá uvedeno na ZL). Z 1. třetiny se pak sráží podle data doručení: pokud máte např. v 1. pořadí nepřednostní exekuci, ve 2. pořadí přednostní a ve 3. pořadí nepřednostní, tak z 1. třetina bude náležet té nepřednostní tak dlouho, dokud nebude uhrazená. 2. třetinu plus částku zabavitelnou bez omezení použijete na uhrazování té přednostní. Exekuce, která je 3. v pořadí, zatím čeká.
Když bude ta 1. nepřednostní dosrážená dřív než ta přednostní, tak budete 1. třetinu srážet + 2. třetinu + částku bez omezení srážet pro tu přednostní.
Jiný příklad: V 1. pořadí máte přednostní a ve 2. pořadí nepřednostní. Pak srážíte 1. i 2. třetinu + částku bez omezení pro tu přednostní a teprve až ta je uhrazená, srážíte 1. třetinu + částku bez omezení pro tu nepřednostní. Už tomu rozumíte?
Nebo Vy to počítáte jinak? A někde jste četla, že by se v tomto postupu mělo něco měnit?
Omlouvám se, vyjadřuje se asi moc stručně a pak mi není rozumět.
Jde mi o příští rok. Předpokládám, že přednostní bude jen srážka nařízená soudem. Příklad: Budu mít přednostní , která se ale celá neuspokojí z druhé třetiny a nepřednostní , která bude menší než
polovina hrubé a větší než první třetina. Tam to bude jak prosím?
Omlouvám se ještě jednou, ale už jsem totálně zmatená.
Z
>>1.
>>třetiny se pak sráží podle data doručení: pokud máte
>>např. v 1. pořadí nepřednostní exekuci, ve 2. pořadí
>>přednostní a ve 3. pořadí nepřednostní, tak z 1.
>>třetina
>>bude náležet té nepřednostní tak dlouho, dokud nebude
>>uhrazená. 2. třetinu plus částku zabavitelnou bez
>>omezení použijete na uhrazování té přednostní.
>>Exekuce,
>>která je 3. v pořadí, zatím čeká.
>>Když bude ta 1. nepřednostní dosrážená dřív než ta
>>přednostní, tak budete 1. třetinu srážet + 2. třetinu
>>+
>>částku bez omezení srážet pro tu přednostní.
>>Jiný příklad: V 1. pořadí máte přednostní a ve 2.
>>pořadí nepřednostní. Pak srážíte 1. i 2. třetinu +
>>částku
>>bez omezení pro tu přednostní a teprve až ta je
>>uhrazená, srážíte 1. třetinu + částku bez omezení pro
>>tu
>>nepřednostní. Už tomu rozumíte?
>>Nebo Vy to počítáte jinak? A někde jste četla, že by
>>se v tomto postupu mělo něco měnit?
>Omlouvám se, vyjadřuje se asi moc stručně a pak mi
>není rozumět.
>Jde mi o příští rok. Předpokládám, že přednostní bude
>jen srážka nařízená soudem. Příklad: Budu mít
>přednostní , která se ale celá neuspokojí z druhé třetiny a
>nepřednostní , která bude menší než
>polovina hrubé a větší než první třetina. Tam to bude
>jak prosím?
>Omlouvám se ještě jednou, ale už jsem totálně zmatená.
Mrkněte do zákona, ono se skoro nic nemění. Srážky na základě dohody lze se souhlasem zam-tele provádět do poloviny mzdy (§ 2045 NOZ) s tím, že nesmí ohrozit nebo zkrátit exekuční srážky (§ 148 ZP). Z toho vyplývá, že se provádí dohody (kvůli §148 jen do výše 1/3) a exesrážky dle pořadí s tím, že po tomto výpočtu lze navíc pro dohody použít dopočet do poloviny mzdy.
Nepochopila jsem Vaši větu "Z toho vyplývá, že
se provádí dohody (kvůli §148 jen do výše 1/3)".
Můžete prosím raději uvést nějaký konkrétní příklad. např. když bude mít zaměstnanec dohodnutou srážku výživného, k tomu dohodnutou nějakou jinou srážku na nějaký svůj dluh a k tomu přednostní i nepřednostní exekuci.
stku bez omezení srážet pro tu přednostní.
>>>>Jiný příklad: V 1. pořadí máte přednostní a ve 2.
>>>>pořadí nepřednostní. Pak srážíte 1. i 2. třetinu +
>>>>částku
>>>>bez omezení pro tu přednostní a teprve až ta je
>>>>uhrazená, srážíte 1. třetinu + částku bez omezení pro
>>>>tu
>>>>nepřednostní. Už tomu rozumíte?
>>>>Nebo Vy to počítáte jinak? A někde jste četla, že by
>>>>se v tomto postupu mělo něco měnit?
>>>Omlouvám se, vyjadřuje se asi moc stručně a pak mi
>>>není rozumět.
>>>Jde mi o příští rok. Předpokládám, že přednostní bude
>>>jen srážka nařízená soudem. Příklad: Budu mít
>>>přednostní , která se ale celá neuspokojí z druhé
>>>třetiny a
>>>nepřednostní , která bude menší než
>>>polovina hrubé a větší než první třetina. Tam to
>>>bude
>>>jak prosím?
>>>Omlouvám se ještě jednou, ale už jsem totálně
>>>zmatená.
>>
>>Mrkněte do zákona, ono se skoro nic nemění. Srážky na
>>základě dohody lze se souhlasem zam-tele provádět do
>>poloviny mzdy (§ 2045 NOZ) s tím, že nesmí ohrozit
>>nebo
>>zkrátit exekuční srážky (§ 148 ZP). Z toho vyplývá,
>>že
>>se provádí dohody (kvůli §148 jen do výše 1/3) a
>>exesrážky dle pořadí s tím, že po tomto výpočtu lze
>>navíc
>>pro dohody použít dopočet do poloviny mzdy.
>
>Nepochopila jsem Vaši větu "Z toho vyplývá, že
>se provádí dohody (kvůli §148 jen do výše 1/3)".
>Můžete prosím raději uvést nějaký konkrétní příklad.
>např. když bude mít zaměstnanec dohodnutou srážku
>výživného, k tomu dohodnutou nějakou jinou srážku na nějaký
>svůj dluh a k tomu přednostní i nepřednostní exekuci.
Pardon, možná mi to došlo. Myslíte to tak, že když přinese dohodu o nějaké srážce, tak já nejprve vypočítám a srazím exekuce, nařízené soudem a když něco zbude do poloviny hrubé mzdy, srazím tu dohodnutou splátku, ale zároveň v její prospěch nesmím srazit víc, než činí ta vypočítaná 1/3? To už asi moc kombinuju, že?
Ne. I dohoda může být před exekucí (kvůli pořadí, které u dohod určuje § 149 ZP, u exekucí potom § 280/3 OSŘ). Dohoda na vyšší částku než 1/3 nesmí ale ohrozit nebo omezit exekuce - do poloviny mzdy lze případné dohody dopočítat poté, co dle zákona náleží exekucím.
Mmch jsem strávil 3 dny školení k NOZ, dilema k hrubé a čisté mzdě přednášející nerozsekli. Dle mého názoru zákonodárce v § 2045 NOZ myslí "do poloviny hrubé mzdy", když v jiných právních předpisech čistou mzdu uvádí výslovně.
Já Vám fakt nerozumím, v čem hledáte problém. Je mně jasné, že Vám jde o příští rok, to mně také.
Exekuční srážky, nařízené soudem, se budou počítat a srážet stejně jako teď.
Tzn. příklad: Na 1. pořadí bude nepřednostní exekuce a na 2. pořadí přednostní. V takovém případě je ve prospěch té nepřednostní sražena 1. třetina a ve prospěch té přednostní bude sražena 2. třetina plus částka zabavitelná bez omezení. Úplně stejně
Zaměstnanci v takovém případě třeba zbude méně jak polovina hrubé mzdy, ale to bude v pořádku.
Jiný příklad:
Na 1. pořadí bude přednostní exekuce a na 2. pořadí nepřednostní.
V takovém případě budou ve prospěch té přednostní sražené obě třetiny plus částka zabavitelná bez omezení. Nepřednostní bude zatím čekat.
Pokud se stane a ta přednostní bude zcela uhrazená tím, že se sečte 2. třetina + částka zabavitelná bez omezení + část 1. třetiny, tak ta zbývající část 1. třetiny už bude sražena pro tu nepřednostní.
U exekučně nařízených srážek se na polovinu hrubé mzdy hrát nebude, tyto exekuce se budou počítat a srážet jako teď.
Zdá se, že opravdu hledám problém kde není. Dalo by se to jednou větou shrnout tak, že první se posrážejí exekuční srážky
podle předností v 2. eventuálně 1 třetině a pokud bude i dohoda o srážce srazí se maximálně : polovina hrubé mzdy po odečtení doposud sražených exekucí .
Děkuju moc za Vaši svatou trpělivost.
Přeji stálé zdraví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
3. 12. 2013 9:52
Dobrý den.
Už nějakou dobu se snažím z informacích na webu pochopit jak se budou provádět exekuce a srážky ze mzdy příští rok.
Došla jsem k následujícímu (hodně zestručněno):
Vypočítají se třetiny a ke druhé se přičte částka , která se může srazit bez omezení. Srazí se exekuce v příslušném pořadí, když se nepodaří všechno srazit, srazí se v první třetině ( bez ostatních srážek ? nebo se už i tady srážejí?) a ostatní srážky až ve zbytku poloviny - po odečtení exekucí co už byly sražené.
Jestli už někdo ví , byl by tak hodný/á a okomentoval, jestli je to dobře?
Děkuji moc a přeju stálé zdraví.