Re: Lékař vs. přestávka v práci
Zaměstnavatel určuje přestávku, a to nejpozději po 6ti hodinách nepřetržité práce. Takže zjistíte, kdy má tento člověk určenou v práci přestávku (např. od 12 do 13.30.). V tuto dobu byl u lékaře, takže za tuto půlhodinu mu náhradu nedáte. Pokud opravdu byla doba nezbytná u lékaře od 7 do 14 h, tak dostane náhradu za dobu od 7 do 12h a od 13.30 do 14 h.
Přesčas záleží na tom, jaký má úvazek, jaké má rozvržení pracovní doby v ten den.
Nesouhlasíte se mnou? Kdyby pracoval, tak by v tu dobu přestávku měl. Tak mně přijde logické, že mu zaměstnavatel nebude dávat náhradu mzdy za čas, ve kterém by nepracoval, kdyby k doktorovi nešel. Náhrada mzdy je přece náhrada za mzdu, která mu ušla v důsledku návštěvy lékaře. A v té půlhodině, kterou má v práci určenou pro přestávku, mu přece žádná mzda neušla, tak by mu neměla za ni náležet ani žádná náhrada. Když pracuje od 7 do 14 h a přestávku má určenou od 12 do 12.30., dostane mzdu za 6,5 h. Tak proč by měl dostat náhradu za 7 h?
prosímvás, náhradu dostane snad za dobu strávenou u Dr., bez ohledu na to, kdy by měl přestávku, kdyby pracoval,ne? a pokud nepracoval a byl u Dr.,tak za tu dobu 7 nebo kolika hodin žádný nárok na přestávku nemá, aspoň to tak vidím já, i když to moc neznám. Přestávka se uděluje po ..jak jsem psal výše a tento případ nenastal.
přece když jde někdo na celý den k lékaři a má normální prac. dobu 8,5 hod. (s přestávkou), tak mu za tohoto lékaře snad platíte 8 hod. a ne 8,5 hod.
kdybyste platili 8,5 hod. za lékaře tak by se mohli ti, co pracují cítit diskriminovaní (už jenom z toho pohledu, že museli za něho pracovat a navíc on by ještě byl na tom o 0,5 hod. lépe?)
.30.,
>>>>>>>>dostane mzdu za 6,5 h. Tak proč by měl dostat náhradu
>>>>>>>>za 7
>>>>>>>>h?
>>>>>>>na přestávku má nárok nejpozději po 6ti hodinách
>>>>>>>NEPŘETRŽITÉ PRÁCE, TAK vo co go?
>>>>>>
>>>>>>Go vo to, jestli má dostat náhradu mzdy za tu
>>>>>>půlhodinu, ve za kterou mu mzdu neušla, protože v
>>>>>>této
>>>>>>době má
>>>>>>určenou zaměstnavatelem přestávku, když je v práci.
>>>>>
>>>>>
>>>>přece když jde někdo na celý den k lékaři a má
>>>>normální prac. dobu 8,5 hod. (s přestávkou), tak mu
>>>>za
>>>>tohoto
>>>>lékaře snad platíte 8 hod. a ne 8,5 hod.
>>>>kdybyste platili 8,5 hod. za lékaře tak by se mohli
>>>>ti, co pracují cítit diskriminovaní (už jenom z toho
>>>>pohledu, že museli za něho pracovat a navíc on by
>>>>ještě
>>>>byl na tom o 0,5 hod. lépe?)
>>>
>>>Přesně tak, nejde o poskytnutí přestávky, ale o
>>>rozvržení pracovní doby. Ta je např. u nás od 06.30 -
>>>11.00
>>>a 11.30 - 15.00 hod. takže pokud je v době od
>>>11.00-11.30 u lékaře, žádnou náhradu nedostane,
>>>protože není
>>>pracovní doba.
>>
>>Tak, přesně tak jsem to myslela. A VH neodpověděla,
>>jak to myslela ona.
>Neodpověděla jsem z důvodu, že tazatel/ka nedoplnil/a
>žádný údaj týkající se rozhodnutí zaměstnavatele o
>pracovní době, jak bych očekávala, a pokud tady jako vždy
>odpovídající podsouvají názory typu "co by bylo, kdyby
>bylo", tak to jde mimo mě a na to čas nemám.
Takže, prosím, my to máme správně jak jsem psala o rozvržení pracovní doby od 6.30 do 11.00 a od 11.30 do 15.00 ?
Takže pokud je v době 11.-11.30 u lékaře , není to pracovní doba, tudíž nenáleží náhrada mzdy ?
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 12. 2013 13:05
Dobrý den,
zaměstnanec navštívil lékaře od 7,00 do 14,00 h. a následně pracoval od 14,00 do 15,30 h. Protože při návštěvě lékaře nemá nárok na přestávku, tento den mu vychází 1/2 h. (7+1,5 h.)přesčas. Je toto správně? Podle jakého ustanovení se upravuje přestávka v práci při návštěvě lékaře? Děkuji