Re: Placení stravenkami
Nedávno v jedné restauraci jsem viděla na první stránce jídelního lístku, že platba stravenkami je možná, jen je počítáno s menší hodnotou (dejme tomu např. 80%). Takže to možné asi je. Ale pokud jde o to, že část z hodnoty je vám strhávána coby provize.... S tím člověk musí počítat stejně tak jako u platby kartou. Také se u platby kartou nenavyšuje hodnota zboží/služby....
Viděla jsem v TV reportáž - obchod měl dvoje ceny - jedny pro platbu v hotovosti, druhé pro zákazníky, kteří platí kartou (ty byly vyšší).
Bylo to posouzeno jako diskriminace.
Myslím, že to je obdobný případ.
Znám restauraci, ve které máte při platbě kartou přirážku ve výši toho %, které oni musí odvést. A naopak při platbě v hotovosti je v některém dni v týdnu sleva.
Benzín nakupuji u benzínky s nejlevnějším benzínem a tam je při platbě kartou do 2000 Kč také 1,2% navíc. Při platbě nad 2000 Kč nebo při platbě v hotovosti to % navíc není.
Novější smlouvy s bankami (potažmo s karetními asociacemi) již dnes umožňují navýšení ceny při platbě kartou.
Pokud by bylo na jídelním lístku jasně a srozumitelně napsáno, že při platbě hotovostí je poskytována sleva např. 5%, tak nevím, který zákon by byl porušen.
A stejně to podle mne je s navýšením ceny - s tím, že slovo "sleva" vypadá mnohem lépe než slovo "přirážka".
Jiná věc je, jestli to je v souladu se smlouvou se stravenkovou společností - nikdy jsem ji neviděl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 12. 2013 19:22
Prosím o radu, lze si u placení stravenkami přičíst např. 7%, pokud zákazník v restauraci snimi chce platit po ukončení prodeje obědového menu. Např. večer. Děkuji za radu.