Jak získat vědomosti jako mzdovka?

• (neregistrovaný)

5. 12. 2013 7:43

Dobrý den,

poraďte mi prosím, jak a kde získat vědomosti - třebas úplně od píky. Vždy když si již myslím, že si vystačím, ukáže se problém, který má jiné řešení, než jsem původně myslela já :-/.

Existuje nějaké intenzivní školení/kurz, kde se začíná od nuly až řekněme po zasílání a vyplňování tiskopisů?
    Jaká literatura?
    Mzdovou účetní mám, ale není to až tak do podrobna jak bych si představovala - např. chybí konkrétní výpočty...

Nemám bohužel žádnou zkušenou kolegyni, od které bych mohla čerpat, vše hledám dama na internetu a zde na fóru...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 12. 2013 8:08

Pavča (neregistrovaný)

Re: jak získat vědomosti jako mzdovka?
      Zkuste kurz pro začínající mzdové účetní (určitě nějaký najdete na netu) a hlavně se nepodceňujte. I tady platí, že chybami se člověk učí.

• 5. 12. 2013 9:24

xy5

za mých mladých let jsme oproti dnešku měli velkou výhodu (to člověk ocenil až časem), že nás k ničemu hned nepustili - museli jsme nějaký čas pracovat pod zkušeným dozorem, takže jsme zpracovávali mzdy, když byl problém, kolegyně zkontrolovala a pak samozřejmě přešla celé mzdy, jestli je vše v pořádku
      neumím si představit, jaké dnes musí být ve mzdách chyby, když někdo bez praxe začne zpracovávat mzdy a nikdo jí to nekontroluje! (pak se možná diví, když jí přijdou na chyby kontroly)- je to i o nezodpovědnosti některých zaměstnavatelů

• 5. 12. 2013 9:39

Lenka23 (neregistrovaný)

Dobrý den,
      mám stejný problém. Většinou to dělám, tak že volám na úřad a zjistím si potřebné informace (ikdyž už se mi stalo že mi pokaždé řekli něco jiného) a nebo mám známou účetní, ale ta to taky všechno přesně neví. Ale když je nějaký problém, tak se to vždycky dá nějak opravit.
      Se školením zkušenosti nemám, takže nemůžu posoudit. Je dobré mít nějakou známou mzdovou účetní a v případě nouze ji zavolat.

Hezký den

• 5. 12. 2013 9:42

babeta (neregistrovaný)

Na jednu stranu je dobře, že Vás k tomu pustí hned od začátku, protože chybami se člověk učí. Horší by bylo, kdyby jste 3 roky pracovala pod účetní, která vás k ničemu zásadnímu nepustí a pak by jste se v tom patlala sama po 3 letech praxe...

• 5. 12. 2013 9:57

xy5

pokud ale nemá nikoho, kdo by jí mzdy alespoň ze začátku zkontroloval, příp. jí poradil, tak chudáci zam-ci a také zam-tel
      na rozdíl od zam-ců, kteří si více musí hlídat výpl. pásky, zam-tel výběr zam-ců, kteří jsou za tuto práci zodpovědni, si dělá sám
      co se týká školení - občas je potřeba na nějaké jít (ale může být problém sehnat kvalitního školitele - ale časem už člověk ví, která školení jsou dobrá)

• 5. 12. 2013 10:13

Marcelína (neregistrovaný)

Byla jsem kdysi také hozena rovnou do mezd - ale zaplatila jsem si tříměsíční kurz mzdové účetní v Marlinu. Taky jsem přečetla všechno co se dalo, a mám dobrý mzdový program. Pak jsem pro jistotu (ve cvičné firmě v programu) zpracovala mzdy rok zpětně, a když jsem zjistila, že je mám stejně jako ty pravé, zpracovávala jsem další měsíc už sama. Chodila jsem na různá jednodenní školení, te´d už chodím jen když je něco nového (což je ale vlastně pořád, že). Taky jsem zakoupila zákoník práce, různé zákony - ohledně sociálky, důchodového, zdravotního pojištění atd. Stálo mě to hodně peněz a spoustu času, ale když chci něco dělat pořádně, nedá se nic dělat. Chce to neustále studovat, taky jsem denně prohlížela tuto diskusi, tady jsem se taky hodně poučila.

• 5. 12. 2013 10:20

alen1 (neregistrovaný)

Víte, že to je úžasný nápad zpracovat celé roční mzdy zpětně v cvičné firmě?
      Jako daňař si docela dobře dovedu představit, jakou paseku může do vody hozený laik napáchat :-(.

• 5. 12. 2013 10:50

effka (neregistrovaný)

Chce to neustále studovat, taky jsem denně
      >>prohlížela tuto diskusi, tady jsem se taky hodně
      >>poučila.
      >>
      >Víte, že to je úžasný nápad zpracovat celé roční mzdy
      >zpětně v cvičné firmě?
      >Jako daňař si docela dobře dovedu představit, jakou
      >paseku může do vody hozený laik napáchat :-(.

Děkuji všem za názory a poznatky.
      Nejšťastnější bych byla, kdyby nademnou nějáká praxí protřelá mzdovka byla, ale bohužel. Já se ke mzdám nikdy nehrula, je to opavdu veliká zodpovědnost.
      Moje výhoda je, že máme cca 14 zaměstanců a převážně měs. mzdu. Moc "špeků" zde nepotkám... Což se dá při získávání vědomostí považovat za nevýhodu..

Koukala jsem na školení, jsou třebas 14ti denní, ale stojí kolem 14.000,- . Mám obavy, že pokud s tím vyrukuji na zaměstnavatele, tak je výsledek jasný...

Jsme malá firma, takže takový ten obrázek, kdy je na firmě jedna účetní a ta dělá vše...
      Co dělám bych ráda dělala pořádně. Již jsme několi kontrol měli a jen jednou mi našli chybu cca 300,- Kč. SW mi dal nějakou náhradu a neodvedl pojistné - já si toho bohužel nevšimla.
      Také na SW dosti spoléhám, vždy jsem měla jen ty dobré zkušenosti, ale pak člověk zjistí, že si musí vše raději překontrolovat - ale to si neumím představit při zpracovávání mezd u velkých firem, kde je třeba 200 zaměstnanců..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).