Neplacené volno - musím žádat ?

• (neregistrovaný)

5. 12. 2013 13:02

Potřebuji čerpat neplacené volno, požádala jsem o něj zaměstnavatele písemně.Jsem závislá na přídělu práce a bohužel mi zaměstnavatel nic k práci nedává,takže si nevydělám téměř nic.Proto jsem se rozhodla pro toto řešení a půjdu si raději přivydělat na DPP do nějakého obchodu.
    Zaměstnavatel je povinen mi strhávat zdravotní pojištění nebo si ho musím platit sama ? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 12. 2013 16:08

Kara (neregistrovaný)

Re: Neplacené volno - musím žádat ?
      Počkejte, Vy jste tam zaměstnaná v pracovním poměru? Pokud ano, tak nemůžete být závislá na přídělu práce, tzn. pokud pro Vás nemá práci, musí Vám platit náhradu. Máte přece sjednaný nějaký úvazek, který musí být naplněný.

• 5. 12. 2013 16:27

SimonaAL (neregistrovaný)

Ano jsem, ale zaměstnavatel mi dělá naschvály a nutí mě k tomu,abych dala výpověď. Jsem po těžké operaci a mám mít klid,místo toho mám v práci šikanu.Uvažuji,že tu výpověď raději dám,abych měla klid.
      Šlo mi jen o tu ZP,abych měla vše v pořádku.Děkuji.

• 6. 12. 2013 9:06

Rose (neregistrovaný)

Paní Kara má pravdu, pokud jste zaměstnaná a zaměstnavatel pro Vás nemá práci, musí Vám platit náhradu mzdy. Pokud ale kvůli psychice chcete trvat na neplaceném volnu, musí Vám ho v prvé řadě zaměstnavatel schválit a pokd ano, za dny čerpání neplaceného volna si musíte zdravotní pojištění hradit sama. Akorát se domluvte s účetní, jestli Vám to strhne z platu, nebo si to máte jít vyřídit a zaplatit na svoji ZP. Většinou to zaměstnavatel uhradí a strhhne ze mzdy.

• 6. 12. 2013 11:08

Kara (neregistrovaný)

Pokud zaměstnavatel neplacené volno povolí (což nemusí), tak vždycky musí ZP za toto neplacené volno srazit zaměstnanci ze mzdy. Zaměstnanec si to nemůže platit sám na své zdravotní pojišťovně. Za každý den nepl. volna se odvádí 13% z poměrné části minimální mzdy, z toho se 4,5% srazí zaměstnanci a 9% odvádí zaměstnavatel, ten ale může povolení nepl. volna podmínit tím (a toto si smluví písemně), že zaměstnanci bude sraženo celých 13,5%. ZP se za nepl. volno nemusí odvádět pouze u těch, kteří jsou jinak pojištěni státem (tzn. pobírají nějaký důchod, jsou studenti, pobírají rodičák apod.).
      Ale opravdu - zaměstnavatel Vám musí přidělovat práci dle Vaší pracovní smlouvy a Vašeho úvazku a za ni Vás platit. Pokud práci pro Vás nemá, musí Vám platit náhradu (nebo Vám včas nařídit čerpání dovolené). Není mně jasné, jak jinak Vás platí.

• 6. 12. 2013 17:57

SimonaAL (neregistrovaný)

On mi pak schválně přidělí práci až před koncem pracovní doby,takže tam musím zůstat déle a je to prostě těžké,nemohu se o tom zde zmiňovat.U nás v regionu práce není,tak si může dovolovat.Děkuji všem za rady,zkusím se jimi řídit ( s tou náhradou ) a přeji vám hezký víkend.

• 7. 12. 2013 22:07

Kara (neregistrovaný)

Pokud Vám na konci pracovní doby zadá práci, kterou podle jeho pokynu musíte udělat a musíte tam být déle, pak se jedná o přesčasovou práci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).