Re: daňové zvýhodnění na dítě
Slevu nebo bonus můžeme uplatnit na každé dítě žijící s námi v domácnosti, které je nezletilé (až do ukončení povinné školní docházky) nebo je mu maximálně 26 let a soustavně se připravuje na budoucí povolání nebo se díky zdraví připravovat nemůže. Zároveň musí jít o dítě vlastní, osvojené, v náhradní péči, dítě druhého z manželů nebo vnouče, jehož rodiče nemají příjmy, ze kterých by si mohli slevu na dani uplatnit.
Nemůžeme uplatnit slevu například na dítě družky.
Pokud máme dítě ve střídavé péči, řídíme se podle pokynu D-6.
Nepíšete, jestli jsou manželé. Pokud jsou manželé a žijí ve společné domácnosti, tak ano - od narození. Pokud manželé nejsou, tak ode dne zapsání do RL.
Asi ano, ale doložit to nemohl RL, dokládá až teď. No, fakt také nevím, jak to je - zda jde zpětně nárokovat?
Ne manželé nejsou. Taky na to máme protichůdné názory. V zaměstnání doložit rodným listem nemohl. Právě jde o to, pokud se nechá do RL dopsat, zda může podat DP za roky zpětně a dítě uplatnit. Taky nejsem právník, ale říkám si, pokud není otec uveden v RL má stejná práva a povinnosti jako by tam zapsán byl?
No tak mně z toho nic jasné není. Já si právě myslím, že pokud bude zapsán, je tím potvrzeno, že je otec řečeno absurdně: od narození dítěte a tím pádem jsou splněny podmínky pro uplatnění slevy...... Ale jak jsem psala, je to můj laický názor.....
Re: Pájo, prosím!!
>>>Mrkněte sem,
>>>>je
>>>>to
>>>>jasné.....
>>>
>>>http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/rodinne-pravo/otcovstvi/10350-biologicky-otec-neni-v-rodnem-liste-ma-pravo-dite-na-alimenty-vyzivne.html
>>
>>No tak mně z toho nic jasné není. Já si právě myslím,
>>že pokud bude zapsán, je tím potvrzeno, že je otec
>>řečeno absurdně: od narození dítěte a tím pádem jsou
>>splněny podmínky pro uplatnění slevy...... Ale jak
>>jsem
>>psala, je to můj laický názor.....
>
>No, já to právě chápu tak, že až po zapsání v RL.
>Třeba nám Pája udělá jasno..... :-))
měla jsem případ, že se "otec" nechal zapsat až ve 2 letech, a to proto, že do 2 let čerpala matka nějaké výhodnější dávky , snad i nějaké porodné nebo něco takového a po těch 2 letech podal na FÚ zpětně DAP a chtěl vrátit za děti. FÚ neuznal, protože nemohl nijak prokázat že v těch daných letech byl otcem. Dokládá se rodným listem, který je vystaven hned po narození, pokud vidím, že je vystaven třeba po několika letech, je jasné, že tam nějaká změna proběhla. FÚ to neuznal.........
Mně přijde absurdní požadovat, aby dokazoval, že v daných letech byl otcem :o))) Otcem je přece stále, ne? I když se nechá zapsat až v 5 letech dítěte, tak ho zplodil a dítě má v sobě jeho genetickou informaci.... to bych fakt chtěla znát názor nějakého odborníka...
já bych neřešila ani tak fakt, zda byl či nebyl otcem, ale spíš společnou domácnost. pročpak asi nebyl zapsaný v RL, pokud měli společnou domácnost ? Pokud chtějí tvrdit, že měli společnou domácnost, tak by asi měla maminka vrátit sociální dávky, které jako samoživitelka pravděpodobně pobírala.
V některých případech mi přijde logické, že by si směl nově zapsaný otec uplatňovat dítě až od zapsání do RL. Například teď jeden náš zaměstnanec je zapsaný ze zákona jako otec dítěte své manželky, které má ona s novým partnerem (nestihli se rozvést). Ona hned po narození dítěte podala žalobu na zapsání správného otce, ale zatím by měl nárok "matrikový" otec, pokud by spolu žili v jedné domácnosti - i takové případy jsou. I potvrzení pro pobírání rodičovského jsem jí vystavovala podle manžela, zapsaného jako otec v RL.
Jj. V každém případě by mne docela zajímalo, jestli ta možnost je, protože si myslím, že z rodného listu by se asi nedalo vyčíst, že byl otec dopsán dodatečně. Na druhou stranu FÚ se rodné listy nepředkládají, protože ti si ověřují existenci dítěte jiným způsobem.
V případě, který popisuji výše, žije skutečný otec s matkou ve společné domácnosti, nemůže ale být zapsaný v rodném listu, protože ze zákona je jako otec zapsán manžel matky. Pochybuji ale, že by uspěl s daňovým zvýhodněním zpětně, až ho na základě soudního rozhodnutí zapíší do RL namísto manžela matky, který je tam zapsaný teď. Jiná situace by možná mohla být v případech, kdy otec v RL uveden nebyl.
Jen nevím, jestli by nemuseli dokazovat, že "bývalý" otec neuplatňoval zvýhodnění a jestli by to FÚ uznal. V tomto případě by museli podat daň. přiznání, žaloba šla až v prosinci a určitě by nestihli roční zúčtování.
Ještě mě v souvislosti s tímto případem napadla jiná věc - matka si musela pro způsob čerpání RP nechat vystavit potvrzení na manžela, který ale brzy přestane být považovaný za otce. Nevím, jestli může potom dál čerpat RP podle tohoto potvrzení, nebo bude muset dodat nové od otce dítěte.
tehdy Fú nechtěl RL, ale chtěl prokázat, že v těch letech minulých se jednalo o dítě vlastní, osvojené a pod.......a jsme zase u toho, jak jinak prokázat, že je to mé dítě vlastní, nenapadá mně nic jiného, než rodný list....
>>
>>To asi ano, i když dějí se různé věci..... mám
>>bývalou
>>kolegyni z práce, která s otcem žije, ale protože je
>>řekněme zvláštní osoba, tatínka dítě v rodném listě
>>zapsané nemá.
>
>Jj. V každém případě by mne docela zajímalo, jestli ta
>možnost je, protože si myslím, že z rodného listu by
>se asi nedalo vyčíst, že byl otec dopsán dodatečně. Na
>druhou stranu FÚ se rodné listy nepředkládají, protože
>ti si ověřují existenci dítěte jiným způsobem.
Pletete dohromady 2 různé věci. Původní dotaz byl na daňové zvýhodnění na dítě. Tam se vyžaduje společná domácnost a pokud není v rodném listu zapsán jako otec, musel by být manželem matky nebo dítě osvojit.
Jestliže otec uzná otcovství dodatečně, je možné vyměřit mu alimenty 3 roky zpětně.
Já vím, co bylo v původním dotazu, protože jsem se ptala já. Otec dítěte právě sdílel po celou dobu společnou domácnost, takže tuto podmínku splnil. Nikdo jiný zvýhodnění neuplatňoval. Matka prý u všech žádostí na dávky uváděla i jeho příjem. Dvě věci dohromady nepletu. jen jsem chtěla zjistit, zda jdou alimenty vyměřit zpětně. Pokud jo, pak by logicky mělo jít i uplatnit daňové zvýhodnění zpětně. Když jdou dodatečně stanovit povinnosti, pak by mělo jít i stanovit práva. Ale zase je to jen můj názor, probírám možnosti a snažím se z toho vyvodit, jestli zvýhodnění ano nebo ne.
Logicky:
Na manželku/la si také nemůžete uplatnit nárok zpětně, i když spolu žijí ve společné domácnosti, ale až od doby, kdy jsou manželé. Takže na dítě je to to samé. Buď od doby, kdy se narodí, nebo od doby, kdy otec uzná, že je jeho otcem, nebo od data adopce atd. Můj názor.
Cituji:
Zároveň musí jít o dítě vlastní, osvojené, v náhradní péči, dítě druhého z manželů nebo vnouče, jehož rodiče nemají příjmy, ze kterých by si mohli slevu na dani uplatnit.
Musí nějak splnit tyto podmínky. Jak je dokáže? Na všechno musí mít přece nějaké potvrzení - papír, rozhodnutí soudu atd. A to platí od nějakého data. Sice otcem byl, ale jen biologicky, papírově, tzn. oficiálně se k otcovctví přiznal až od nějakého data. Takhle to chápu já.
>>
>>>Já vím, co bylo v původním dotazu, protože jsem se
>>>ptala já. Otec dítěte právě sdílel po celou dobu
>>>společnou domácnost, takže tuto podmínku splnil.
>>>Nikdo
>>>jiný
>>>zvýhodnění neuplatňoval. Matka prý u všech žádostí na
>>>dávky uváděla i jeho příjem. Dvě věci dohromady
>>>nepletu.
>>>jen jsem chtěla zjistit, zda jdou alimenty vyměřit
>>>zpětně. Pokud jo, pak by logicky mělo jít i uplatnit
>>>daňové zvýhodnění zpětně. Když jdou dodatečně
>>>stanovit
>>>povinnosti, pak by mělo jít i stanovit práva. Ale
>>>zase
>>>je
>>>to jen můj názor, probírám možnosti a snažím se z
>>>toho
>>>vyvodit, jestli zvýhodnění ano nebo ne.
>>
>>Logicky:
>>
>>Na manželku/la si také nemůžete uplatnit nárok
>>zpětně,
>>i když spolu žijí ve společné domácnosti, ale až od
>>doby, kdy jsou manželé. Takže na dítě je to to samé.
>>Buď
>>od doby, kdy se narodí, nebo od doby, kdy otec uzná,
>>že je jeho otcem, nebo od data adopce atd. Můj názor.
>
>
>Cituji:
>Zároveň musí jít o dítě vlastní, osvojené, v náhradní
>péči, dítě druhého z manželů nebo vnouče, jehož rodiče
>nemají příjmy, ze kterých by si mohli slevu na dani
>uplatnit.
>
>Musí nějak splnit tyto podmínky. Jak je dokáže? Na
>všechno musí mít přece nějaké potvrzení - papír,
>rozhodnutí soudu atd. A to platí od nějakého data. Sice otcem
>byl, ale jen biologicky, papírově, tzn. oficiálně se k
>otcovctví přiznal až od nějakého data. Takhle to chápu
>já.
Cituji:
>Zároveň musí jít o dítě vlastní....atdatd
No a já si myslím, že když jde o dítě vlastní, což se dá doložit rodným listem, tak by měl slevu mít.... ale koneckonců co si my dvě myslíme, je celkem jedno. Důležité je, co si bude myslet berní úředník :o))
Přesně tak.... stále doufám, že se někdo ozve, kdo s tím má zkušenost, nebo pan Pája..... já jsem zatím takový případ neměla.
I když podobný ano. Ale tady šlo o adopci otce. Otec adoptoval cizí dítě, přinesl RL, kde je uveden jako otec, datum na RL je datum vystavení RL. Ptala jsem se daňové poradkyně a bylo mi řečeno, že sleva až od data vystavení. Také spolu žili již 2 roky ve společné domácnosti. Na dítě si předtím nikdo odpočty neuplatňoval. Tak fakt nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 12. 2013 16:47
Dobrý den, prosím o odpověď na otázku ohledně uplatnění daň. zvýhodnění na dítě. Pokud otec není zapsán v rodném listě dítěte a je zapsán až např. v druhém roce věku dítěte, od kdy má nárok na zvýhodnění na dítě? Pokud by sdílel s dítětem společnou domácnost, pak lze uznat již od narození nebo až zápisem do rodného listu? Děkuji za názory.