Re: Jak účtovat způsob A nebo B ????
Při způsobu B máte lepší přehled o zásobách, nic vám neuteče.
Jestliže budete z nějakého důvodu potřebovat stavy zásob během roku (např. pro banku apod.), volila bych způsob B. Také kvůli výsledkům hospodaření potřebných během roku je to lepší.
Omlouvám se - chyba
Omlouvám se, měla jsem samozřejmě na mysli účtování způs. A!
Re: Omlouvám se - chyba
O stavu zásob musejí mít přehled ve vlastním zájmu, ať účtují A nebo B nebo vedou "jen" daňovou evidenci. Účtuji též způsobem B i velké firmy. Na konci každého měsíce dostanu z jejich skladové evidence zůstatek zásob, takže si v účetnictví interně proúčtuju stejné zápisy (504 x 132), jaké se v B běžně dělají jen na konci roku - a pak jsem schopná po ukončení každého měsíce sdělit věrohodná čísla pro majitele, pro banku a kohokoliv jiného.
Děkuji všem za reakce. Asi bych se přiklonila k účtování typu A, zdá se mi přehlednější. Jen nevím jak vyřešit to, že letos nakoupím na sklad materiál, který bude určen pro výrobu v příštím roce tak jak to já zaeviduji, pokud účtuji typem B? Vůbec si nejsem jistá, nikdy jsem výrobu neúčtovala.
Ještě jsem se chtěla zeptat jak je správný postup účtování ve výrobní firmě.
kam co zaúčtovávat nějakou přibližnou představu mám, ale reálně nevím.
Ještě jednou děkuji.
MH
Pokud účtujete zp. B, nakoupíte letos na 501. Při roční uzávěrce se musí zaúčtovat převod poč.stavu zásoby do spotřeby 501/112 - ve vašem případě byl PS na 112 nulový, takže neúčtujete. Následně se zaúčtuje konečný stav zásob (buď podle skladové evidence nebo podle zůstatku na 501) 112/501, tím se vám 501 vynuluje a materiál se jakoby naskladní na 112. Dál už můžete účtovat zp. A, pokud byste zůstali u zp. B, tyto dvě operace provádíte vždy při roční závěrce.
Materiál ve výrobní firmě:
1) Nákupní faktura 111,343/321
2) Příjemka ze skladu 112/111
3) Výdejka do výroby 501/112 a zároveň změna stavu nedokončené výroby 121/611 ve stejné hodnotě
4) odvádění hotových výrobků z výroby na sklad hotových výrobků 611/121 a zároveň 123/613 ve stejné hodnotě
5) Vydaná faktura za prodej výrobků 311/601,343
6) Výdejka ze skladu hotových výrobků na prodané kusy 613/123
Větším problémem je ocenění vlastních výkonů v procesu výroby, doporučuji alespoň přečíst něco o kalkulacích vnitropodnikových cen, výrobní režii, dalších režiích, kalkulaci prodejních cen a podobně....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 12. 2013 9:11
Dobrý den,
potřebovala bych radu. Naše firma s.r.o. do současné chvíle účtovala typem B. Na základě podepsané smlouvy se nakoupili věci, které jsme následně namontovali. Po inventuře nám na skladě nic nezůstávalo. Nyní si majitelé řekli, že tento obor už pro nás není výnosný, a že budeme vyrábět nějaké kolektory. Teoreticky bychom měli mít od příštího roku halu, kde by výroba probíhala. Já nyní nevím nemám s tím zkušenost. Pro jaký způsob se od nového roku rozhodnout jestli A nebo B. Jakým způsobem převést naskladněný materiál, který se nakoupí ještě v letošním roce.Mám v tom zmatek. Všechno je to velká neznámá, co jak bude, ale já už to řešit musím.
Prosím poradíte mi někdo? Máte nějaké zkušenosti?
Děkuji MH