Prodej pozemku a daně

• (neregistrovaný)

6. 12. 2013 19:29

Dobrý večer,
    zdědila jsem pozemek, do dědického řízení byl oceněný realitní kanceláří na 42.000,- Kč, prodala jsem ho za 50.000,- Kč. Znalecký posudek zní na 35.000,- Kč.
    Prosím o odpověď, z jaké částky budu platit daň z převodu nemovitosti a jak spočítám základ daně pro daň z příjmu? Osvobozena od daně nejsem, není splněna podmínka 5 let.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 12. 2013 9:05

v.e.n.d.y.

Re: Prodej pozemku a daně
      Stát chce vždy co nejvíc...§ 10 Základ daně
      (1) Základem daně z převodu nemovitostí je
      a) cena zjištěná podle zvláštního právního předpisu,2aa) platná v den nabytí nemovitosti, a to i v případě, je-li cena nemovitosti sjednaná dohodou nižší než cena zjištěná; rozdíl cen nepodléhá dani darovací. Je-li však cena sjednaná vyšší než cena zjištěná, je základem daně cena sjednaná,

• 7. 12. 2013 9:46

Katka2 (neregistrovaný)

Daň z převodu 4% z 50 000.
      Z příjmu můžete být osvobozena, pokud jste dědila od přímého příbuzného.
      Když ne, tak příjem je 50 a k tomu výdaje - znalecký posudek v době dědění plus další "drobné výdaje" - zaplacená daň z převodu, cena za posudek, ...

• 7. 12. 2013 10:20

MML (neregistrovaný)

Děkuji Vám oběma za odpovědi, je to tedy tak, jak jsem si myslela - cena, která na základě posudku realitky vstoupila do dědictví , nehraje roli, je potřeba vycházet z posudku znalce.
      Těch 5 let tam právě není, protože přímý příbuzný vlastnil pozemek pouze 3 roky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).