Re: Prodej pozemku a daně
Stát chce vždy co nejvíc...§ 10 Základ daně
(1) Základem daně z převodu nemovitostí je
a) cena zjištěná podle zvláštního právního předpisu,2aa) platná v den nabytí nemovitosti, a to i v případě, je-li cena nemovitosti sjednaná dohodou nižší než cena zjištěná; rozdíl cen nepodléhá dani darovací. Je-li však cena sjednaná vyšší než cena zjištěná, je základem daně cena sjednaná,
Re: Prodej pozemku a daně
Děkuji Vám oběma za odpovědi, je to tedy tak, jak jsem si myslela - cena, která na základě posudku realitky vstoupila do dědictví , nehraje roli, je potřeba vycházet z posudku znalce.
Těch 5 let tam právě není, protože přímý příbuzný vlastnil pozemek pouze 3 roky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 12. 2013 19:29
Dobrý večer,
zdědila jsem pozemek, do dědického řízení byl oceněný realitní kanceláří na 42.000,- Kč, prodala jsem ho za 50.000,- Kč. Znalecký posudek zní na 35.000,- Kč.
Prosím o odpověď, z jaké částky budu platit daň z převodu nemovitosti a jak spočítám základ daně pro daň z příjmu? Osvobozena od daně nejsem, není splněna podmínka 5 let.
Děkuji.