Nedokončená výroba u služeb

• (neregistrovaný)

8. 12. 2013 18:16

Dobrý den,
    prosím o radu, jak na konci roku postupovat s účtováním nedokončené výroby. Nejsme výrobní firma, poskytujeme služby. Každý měsíc používáme dohadné účty aktivní i pasivní. Nevím, zda uvažuji správně, pokud budu mít k dané ještě nevyfakturované službě zaúčtovanou N fa, tak tuto stejnou částku k 31.12 interním dokladem dám do výnosů na 121/611 a na dohadné účty aktivní 388/6xx již nebudu dávat naše předpokládáné výnosy, abych je ve výnosech neměla2x? Nebo mám dělat dohadné položky aktivní? V novém roce, jakmile budu fakturovat na odběratele - zruším NV 611/121 a fa bude 311/602.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 12. 2013 19:33

Ivča1 (neregistrovaný)

Re: Nedokončená výroba u služeb
      Ještě jsem se s tím nesetkala, ale myslím, že nedokončená výroba by se dala použít, pokud k dané službě ještě vzniknou další náklady. Podle obsahového vymezení totiž NV mj. zahrnuje i "nedokončené činnosti, při nichž nevznikají hmotné produkty".

• 8. 12. 2013 19:47

RonySed (neregistrovaný)

Re: Nedokončená výroba u služeb
      Co myslíte těmi dalšími náklady?
      prý to lze použít i pro účtování služeb, kde nevznikají produkty, právě proto se ptám, ráda bych to měla ve výnosech zaúčtované správně. Co řeším je, zda je či není možné mít proti zaúčtovaným nákladům na konci roku pouze dohadné položky aktivní a místo nich použít účet 611. Já můžu mít u jedné služby 5 nákladových faktur a jednu či dvě faktury vydané. A pokud mám jen jednu N fa, nebudu tvořit dohadné pol. aktivní ale 611. Jen nevím, zda je to účetně správně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).