Re: pracovní smlouva - atypický případ
pracovní smlouvu podepsal člověk, který v den nástupu(=podpisu smlouvu) již nebyl dle OR jednatelem (mimochodem zaměstnal takto sám sebe), ovšem zaslal přihlášku za zaměstnavatele i zaměstnance na příslušné instituce. Protože samozřejmě požaduje i mzdu, tak je ta pracovní smlouva (její platnost) předmětem sporu.
jde mi pouze o to, že když byl ten člověk prohlasen na sociálku atd. tak budou ty instituce očekávat odvody a nebu je zajímat, jestli se ve firmě někdo dohaduje o platnosti/neplatnosti smlouvy. A jak už jsem psala - mám obavu, aby nechtěli posílat odvody, které by jim náležely, pokud by smlouva byla platná - dokud nepotvrdí soud, že je opravdu neplatná.
Je mu pravidelně měsíčně zúčtovávána nějaká mzda a nejsou odesílány odvody? Nebo proč pořádá pátráte po nutnosti posílat odvody?
Pochopila jsem, že "zaměstnanec" se domáhá uznání platnosti pracovní smlouvy a současně se domáhá i ušlé mzdy. Soud se potáhne několik let a "zaměstnanec" buď něco vysoudí nebo nevysoudí. Podle toho budete platit nebo nebudete platit.
Pokud ten člověk nikdy do firmy nenastoupil, nikdy nezačal fyzicky vykonávat práci a Vy mu pravidelně nezúčtováváte mzdu, prostě pošlete odhlášku s datem, které se rovná datu nástupu.
Nebo požádejte OSSZ a ZP o storno přihlášek.
Až bude známo pravomocné rozhodnutí soudu, zúčtujete mu případně jednorázové (nebo jiné) plnění a podle toho budete postupovat při případném přihlášení a odhlášení.
jak jsem psala - ten "zaměstnanec" je bývalý jednatel (odvolaný) a je zároven společník. No a s tím nesouhlasí druhý společník (a odvolaný jednatel). Taky si myslím, že úřady nebudou zajímat vnitřní problémy firmy a tak se zařídí až podle výroku soudu. Zkusím aspon poslat na sociálku atd. papír s kopií pracovní smlouva a kopii výpisu z OR, kde bude vidět, že pracovní smlouvu ten "zaměstnanec" podepsal v době, kdy už nebyl jednatelem a tak by to mělo být neplatné.....uvidíme, jestli odepíšou a co odepíšou.
K omluvám přece není důvod.
Zcela by postačilo, kdybyste nám odpověděla na otázky, které tady padly - třeba na ty moje - zda tomu "zaměstnanci" měsíčně zúčtováváte nějakou mzdu a zda nastoupil k výkonu práce. To je pro řešení Vašeho problému skutečně podstatné.
OSSZ Vaše vnitřní firemní problémy nezajímají a pracovní smlouvy se na OSSZ už dávno nezasílají.
Hezký den.
A pošlete jim taky doklady o tom, že smlouvy nesmí podepisovat nikdo jiný, než jednatel? U nás je třeba na základě pověření podepisuje personální šéf ...
Pořád se tady točíme kolem toho, kdo může a nemůže podepisovat a co budou instituce očekávat.
Děláte mzdy?
Pokud ano, tak víte, že odvody se za firmu odesílají hromadně, u OSSZ ani ZP se nezasílá žádný jmenovitý seznam "komu bylo kolik strženo." Takže na to, že máte ve stavu někoho, za koho neposíláte odvody, se přijde až při kontrole.
A kontrola to zjistí ze mzdového listu zaměstnance.
A jsme zase na začátku - u odpovědí na otázky, na které jste dosud neodpověděla.
1. nastoupil ten člověk k výkonu práce?
2. zúčtováváte mu pravidelně měsíčně nějakou mzdu?
Já jsem to teda pochopila tak, že mu byla zúčtovávaná mzda, odvody za to měly být, mají to v nákladech a na sociálku a ZP byly posílané příslušné přehledy. Akorát nebyly odvody odesílané. A teď jeho pracovní poměr (a tudíž oprávněnost zúčtované mzdy) napadl druhý z jednatelů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
10. 12. 2013 13:52
Dobrý den,
atypický případ - pracovní smlouvu s panem X podepsala osoba, která nebyla způsobilá k tomuto právnímu úkonu, tuto situaci by měl řešit soud. Ovšem tento pan X byl přihlášen na PSSZ. jakým způsobem si může firma zajistit, že sociálka (potažmo FÚ a zdrav.pojištovna) nebude očekávat od firmy odvody? Mám obavy, aby to nebylo stanoveno tak, že dokud nerozhodne soud, tak se musí platit státu a až po vyjádření soudu ty peníze vrátí...nevíte někdo, jak to v takovém případě je s odvody?
děkuji