Re: Přechod z DE na účetnictví
Aha, tak tomu pak nerozumím, proč mi řekla, že musím všechny auta dodanit. :/ se všemi auty samozřejmě jezdíme, odepisujeme je... není to ještě tím, že je máme na leasing, nebo úvěr a auta splácíme? A jak je to u těch zásob? Ještě prosím tohle vysvětlit. Moc,moc děkuji. Snažim se do toho proniknout.
V DE jdou zásoby do nákladů (ovlivní zisk) dnem zaplacení.
V Ú jdou zásoby do nákladů dnem prodeje.
Při přechodu - aby nebyly v nákladech 2x - musí se při přechodu "dodanit".
Je to tím, že v obou případech se zisk tvoří jinak.
viz příloha č. 3 zákona o dani z přímů (vždy na konci, za zákonem)
Neboli v daňové evidenci vám zásoby snížily základ daně hned, jak jste je nakoupil ( a zaplatil) a pokud přejdete na účetnictví, tak ty zásoby, které ke dni přechodu máte ve vlastnictví, by vám snížily základ daně podruhé, protože u účetnictví se tak děje až okamžikem prodeje té zásoby. Ale to by měla paní účetní vědět. A dlouhodobého majetku se to opravdu netýká.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
10. 12. 2013 14:11
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu věc, a tou je povinnost dodanování vozidel při přechodu z DE na účto. Jsme autodoprava, tudíž máme dost aut v evidenci, vedli jsme doposud DE, ale pro překročení nějaké hranice prý budeme muset vést účto od příštího roku. A účetní řekla, že budeme muset dodanovat ty auta, ale není schopna mi vysvětlit proč. Já jsem jen majitel a nerozumím tomu, proto prosím o nějaké polopatické vysvětlení, proč bysme měli ty auta dodanovat. Moc děkuji.