Přechod z DE na účetnictví

• (neregistrovaný)

10. 12. 2013 14:11

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu věc, a tou je povinnost dodanování vozidel při přechodu z DE na účto. Jsme autodoprava, tudíž máme dost aut v evidenci, vedli jsme doposud DE, ale pro překročení nějaké hranice prý budeme muset vést účto od příštího roku. A účetní řekla, že budeme muset dodanovat ty auta, ale není schopna mi vysvětlit proč. Já jsem jen majitel a nerozumím tomu, proto prosím o nějaké polopatické vysvětlení, proč bysme měli ty auta dodanovat. Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 12. 2013 14:17

Maxx (neregistrovaný)

Re: Přechod z DE na účetnictví
      Při přechodu z DE na Ú se dodaňují zásoby. Předpokládám, že jako autodoprava s auty jezdíte, máte je zařazené v majetku, odepisujete je. Pak nic dodaňovat nemusíte.
      Pokud by jste měli auta jako zboží - to by bylo jiné.

• 10. 12. 2013 14:20

autodoprava (neregistrovaný)

Aha, tak tomu pak nerozumím, proč mi řekla, že musím všechny auta dodanit. :/ se všemi auty samozřejmě jezdíme, odepisujeme je... není to ještě tím, že je máme na leasing, nebo úvěr a auta splácíme? A jak je to u těch zásob? Ještě prosím tohle vysvětlit. Moc,moc děkuji. Snažim se do toho proniknout.

• 10. 12. 2013 14:24

Maxx (neregistrovaný)

V DE jdou zásoby do nákladů (ovlivní zisk) dnem zaplacení.
      V Ú jdou zásoby do nákladů dnem prodeje.

Při přechodu - aby nebyly v nákladech 2x - musí se při přechodu "dodanit".
      Je to tím, že v obou případech se zisk tvoří jinak.

viz příloha č. 3 zákona o dani z přímů (vždy na konci, za zákonem)

• 10. 12. 2013 15:06

mirka.p (neregistrovaný)

Neboli v daňové evidenci vám zásoby snížily základ daně hned, jak jste je nakoupil ( a zaplatil) a pokud přejdete na účetnictví, tak ty zásoby, které ke dni přechodu máte ve vlastnictví, by vám snížily základ daně podruhé, protože u účetnictví se tak děje až okamžikem prodeje té zásoby. Ale to by měla paní účetní vědět. A dlouhodobého majetku se to opravdu netýká.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).