Re: Solidární daň nebo ne? Zápočet do šk
alen, neodečetla jste náhodou strop pro SP místo stropu pro 15% daň ?
Re: Solidární daň nebo ne? Zápočet do šk
1 Princip výpočtu solidárního zvýšení daně
Solidární zvýšení daně se uplatní počínaje zdaňovacím obdobím roku 2013 a končí rokem 2015. Toto zvýšení daně činí dle § 16a ZDP sedm procent z kladného rozdílu mezi
a) součtem příjmů zahrnovaných do dílčího základu daně podle § 6 (příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky) a dílčího základu daně podle § 7 (dílčí základ daně z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti) v příslušném zdaňovacím období a
b) 48násobkem průměrné mzdy stanovené podle zákona upravujícího pojistné na sociální zabezpečení.
Za průměrnou mzdu se podle § 15 odst. 4 zákona o důchodovém pojištění považuje částka, která se vypočte jako součin všeobecného vyměřovacího základu pro účely důchodového pojištění za kalendářní rok, který o dva roky předchází kalendářnímu roku, pro který se průměrná mzda zjišťuje, a přepočítacího koeficientu pro úpravu tohoto všeobecného vyměřovacího základu.
Výše průměrné mzdy pro rok 2013 vychází z nařízení vlády č. 342/2012 Sb., které stanoví všeobecný vyměřovací základ za rok 2011 ve výši 25.093 Kč a výši přepočítacího koeficientu pro úpravu tohoto všeobecného vyměřovacího základu 1,0315. Na základě těchto údajů činí v roce 2013 průměrná mzda 25.884 Kč a její 48násobek pak činí: 48 x 25.884 Kč = 1.242.432 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
10. 12. 2013 14:26
Dobrý den! Mám zápočtový úkol do školy a nevím, jak to řešit. Mám dáno, že hrubá mzda za 2013 byla 250000 (takže jsem dopočítala, že ZD je 335000) a ZD z §7 je 1700000. Z §10 mám ZD200000. A teď teda nevím, jestli budu dělat solidární daň nebo ne. Podle mě jo, ale vůbec nevím, kam to vyplnit v přiznání a jak to dopočítat....
MOc děkuji za radu!