Re: PPM, zaměsnanec od 1.10.2013
Posuzuje se 270 pojištěných dnů v posledních dvou letech před nástupem na PPM. To je 6 až 8 týdnů před předpokládaným dnem porodu. Těch 270 dnů nemusí být nepřetržitě a může být u různých zaměstnavatelů.
Rozhodné období je 12 kalendářních měsíců, pokud poslední zaměstnání tak dlouho trvalo. Jestliže bylo kratší, tak od nástupu do zaměstnání do posledního ukončeného měsíce před nástupem na PPM.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
12. 12. 2013 20:46
Dobrý den, jsem ve mzdách trochu začátečník. Znám jen obecné příklady - ideální, ale nyní mi nastala situace, kdy nám po dvou měsících zaměstnání zaměstnankyně oznámila, že je cca 1 měsíc těhotná. Jak dlouho se posuzuje těch 270 dní? je to např. za poslední dva roky? nebo je to za bezprostředně předcházející 12 kalendářních měsíců? všude jsem našla kalkulačky kde se počítá s příjmem za 12 měsíců, ale co když u nás 12 měsíců nepracovala, ale pracovala více než 270 dní? to má přeci nárok na PPM ne? a jak se posuzuje nárok, do data nastoupení na PPM nebo k datu porodu? děkuji moc Reník