Re: nemá exekuci je v insolvenci
Srážet jako na přednostní exekuci a prozatím deponovat do doby, než obdržíte usnesení soudu o tom, že máte deponované částky odeslat insolv. správci.
Pokud je to nově příchozí zaměstnanec - např. nastoupil teď v prosinci, tak napsat insolvenčnímu správci, že povinný u Vás začal pracovat.
Pokud je to dlouhodobý zaměstnanec, tak IS už o tom, že u Vás pracuje, jistě ví.
>Takže i když nemá ani jednu exekuci na kterou by jsem
>doposud srážela, tak mu srážet a deponovat?
Ano.
>Jak to nazvat tuto srážku v programu? Máme PERM.
Neznám PERM, já mám v programu možnost volitelných názvů složek, takže používám "insolvence."
já jen doplním, že pokud by měl u Vás exekuci a byl v insolv. řízení, tak byste nesměli exekuci srážet ani deponovat (dostal by vyplaceno vše) - to platí ještě letos.. od příštího roku bude změna - u exekuce a insolv.řízení budete povinni srážet a deponovat
Re: Pro EvuP
Pokud zam-ec má exekuce, tak srážet a deponovat - rozsudek NSS z 19.11.2008, který vykládá pojem "provedení exekuce" uvedený v §109/1c ins. zákona ("zákaz provedení exekuce"), tu je zmíněn výše.
Pokud zam-ec nemá exekuce, tak srážky neprovádíte (ani nedeponujete). V případě, že bude zjištěn úpadek a bude řešen oddlužením, je zam-tel obeslán soudním rozhodnutím, které vám uloží povinnosti.
§ 406 ins. zákona
(5) Rozhodnutí o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře doručí insolvenční soud do vlastních rukou také plátci mzdy dlužníka. O právech a povinnostech plátce mzdy dlužníka po doručení rozhodnutí o schválení oddlužení platí přiměřeně ustanovení občanského soudního řádu o plátci mzdy při výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy povinného. Částky sražené z dlužníkovy mzdy zasílá plátce mzdy dlužníka insolvenčnímu správci, a to bez zřetele k tomu, že rozhodnutí o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře dosud není v právní moci.
Jak by to všechno bylo jednodušší, kdyby prvotní dotaz obsahoval tu podstatnou věc a sice, že oddlužení ještě nebylo schváleno ... moje reakce se vztahovala na "automatický předpoklad" schváleného oddlužení ... protože proč by se jinak na to někdo ptal. Hezký den všem.
>>>>>>>>>>>Takže i když nemá ani jednu exekuci na kterou by jsem
>>>>>>>>>>>doposud srážela, tak mu srážet a deponovat?
>>>>>>>>>>Ano.
>>>opravdu až od 2014
>>
>>Máte pravdu, že jsou 2 výklady, ale vy se musíte
>>dívat
>>vždy na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, o to
>>se
>>můžete opřít. Nemůžete se opřít o ten nebo onen
>>výklad.
>
>paní jasná, já při dvou malých dětech (3 a 2 roky)
>nemám bohužel čas pročítat rozhodnutí soudu, proto chodím
>na školení vynikajících školitelů
Paní Evo, já jsem vás nekritizovala, to jste mě špatně pochopila. Sama mám v těch zákonech zmatek, všechno se mi zdá nečitelné, nevím často, co si mám z daného zákonu odvodit. Člověk si zaplatí školení a očekává, že za své peníze se dozví vše potřebné a někdy svojí nevědomostí školitel udělá člověku v hlavě ješě větší zmatek, než tam měl. Pořád říkám, že mzdová účtařina se stává čím dál komplikovanější. Přeji vám hodně síly v tom účetním maratónu a pěkné vánoce.
paní Jasná, já jsem vzala vaši odpověď v pohodě, jen jsem tím chtěla říci, že i když si člověk zaplatí školení, tak stejnak nemus dostat správné informace a to mě tedy pěkně štve... tak alespoň jsem přišla na první rozdíl s jejím výkladem, tak si to alespoň mohu přepsat do poznámek. :-)) Ufff, ať už je toto období za námi, nejhorší je ten konec roku... :-))
Evo, byla jsem také na školení ing.Klímové, takže vím, že to opravdu takhle říká. Myslím, že se ale v tomto dokonce shoduje s Breburdou. Ty naše zákony jsou tak složitě napsané, že ani právníci se v tom nevyznají a jedno tvrdí to a jednou ono. Vždyť ona taky říká, že existují 2 názory.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
13. 12. 2013 6:30
Prosím o radu jak postupovat u zaměstnance, nesrážím mu na žádnou exekuci, ale našla jsem ho v insolvenčním rejstříku.