Re: Převod auta do osobního vlastnictví
Jedná se o 5-letý časový test a protože auto vyřadíte (dojde ke změně užití), musíte část DPH vrátit. Pokud jste si uplatnili při koupi celé DPH (ukazatel nároku na odpočet = 1), tak se částka snížení nároku daně vypočte jako:
daň na vstupu při pořízení x (nový ukazatel - původní ukazatel) x počet roků zbývajících do konce časového testu / 5 =
= daň na vstupu x (0-1) x (5-(2013-2011))/5=
= DNV x -1 x 3/5 = -3/5 x DNV
Jsem to předtím blbě spočítal, bude muset vrátit 3/5, takže by bylo určitě lepší počkat na vyřazení až na příští rok...
V pondělí jsem diskutovala s paní, která podobné závěry přinesla jako aktuální informaci ze školení k DPH:
- v případě, že vyřadí do osobního užívání v průběhu pětileté testovací lhůty, provádí úpravu odpočtu podle § 78 ZDPH. Úprava odpočtu má přednost před § 13 odst. 4/a) a odst. 5 + § 36/6 ZDPH.
- v případě, že vyřadí do osobního užívání až po uplynutí testovací lhůty, odvádí DPH z ceny obvyklé.
Možná žiji v omylu já:-) Co třeba § 78d? Článek je z roku 2010, v té době § 78d ještě neexistoval.
Vidím to následovně: odvod DPH z ceny obvyklé podle § 36/6. Vyřazení do osobního užívání není důvodem pro provedení úpravy odpočtu podle § 78.
Pokud jste při pořízení uplatnil nárok na odpočet v poměrné výši (předpokládal jste využití i pro soukromé účely), tak můžete při vyřazení provést úpravu odpočtu podle § 78d, kdy si zvýšíte původně uplatněný (nižší) nárok na odpočet. Na výstupu přiznáváte daň z celé aktuální ceny majetku, ale na vstupu jste si uplatnil nárok jen z části pořizovací ceny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 12. 2013 14:13
Prosím o radu s daňovými dopady při převodu automobilu z majetku. Podnikatel koupil v roce 2011, uplatnil DPH a vede DE-uplatňuje paušální výdaje.
Po převedení může auto prodat a bude z prodeje odvádět jen daň z příjmů? Děkuji.