Re: Otec samoživitel a vyživovací povinn
Podle toho, co tu píšete, se s klidným svědomím můžete obrátit na soud, ten zohledňuje právě i to, jestli synovi kupujete Vy sám více, než vlastně musíte. Schovávejte si veškeré doklady od toho, co mu pořídíte na Vaše náklady mimo soudem stanovené alimenty. Pokud bývalé manželce dáváte dokonce vyšší částku, než Vám stanovil soud, rozhodně si to nechávejte od ní každý měsíc podepsat, nebo si schovávejte např. výpis z účtu, ústřižek šeku apod. Alimenty soud vypočítává z příjmu té dané osoby (rodiče), na přítelův příjem soud přihlížet nebude, co se týče Vaší dcery. Zřejmě by to vzhledem k mateřské Vaší bývalé dopadlo tak, že jí stanoví nejnižší možnou částku alimentů, tj. 500,- Kč, ale zase Vám by mohli snížit také. Je to na zvážení...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
18. 12. 2013 8:18
Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně alimentů. Jsme rozvedeni, u matky žije můj syn 15 let, dcera 18 let žije se mnou. Matka je na rodičovské dovolené s dalším dítětem 2 roky, které má s přítelem, se kterým žije ve společné domácnosti. Já žiju sám s dcerou. Bývalá žena chce na syna platit víc a víc, ale ona na dceru dává pouze malou částku. Jak to prosím je? Vím, že bych se měl obrátit na soud, ale to nechci. S bývalou manželkou není žádná dohoda, chci se nejdříve poradit tady. Matka má rodičovský příspěvek, jiný příjem nemá. Její přítel s ní žije ve společné domácnosti, počítá se i jeho příjem, pokud by to šlo přes soud? Na syna platím zatím 4 tisíce, ale chce zvyšovat. Ona na dceru plnoletou platí 2 tisíce a zdá se jí to moc. Mám jen jeden příjem, ona má sociální dávky a příjem přítele. Jedná se mi o to, když s ní není dohoda, když to dám na soud, zda se počítá i příjem přítele. Peníze, které platím na syna nejdou samozřejmě pouze na něho, ale spíš přispívám na zbytek rodiny, protože když syn potřebuje koupit věci na sebe, kolo, lyže atd., platím to stejně vše já, z peněz co posílám, mu nezaplatí matka nic.
Děkuji Jiří