Muž na mateřské?

• (neregistrovaný)

18. 12. 2013 8:52

Dobrý den, prosím můžete mi někdo poradit? Ještě jsem se s takovým případem nesetkala.

Náš zaměstnanec má manželku a 1 dítě a nyní se mu má narodit 2.dítě. 1. dítě je narozené 6.11.2010, druhé dítě se má narodit koncem ledna 2014. Nyní přišel s tím, že na mateřskou půjde on, ale že bude chodit normálně do práce a ještě přinesl na potvrzení formulář Potvrzení o denním vyměřovacím základu ovlivňujícím výši rodičovského příspěvku.

Domnívám se, že zřejmě jeho žena nemá nárok na PPM, ale bohužel s tím nemám zkušenosti. Mzdy dělám teprve krátce a teď musím řešit takovýhle zamotaný případ.

Děkuji za případné rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 12. 2013 9:04

Líba (neregistrovaný)

Re: Muž na mateřské?
      Zřejmě se nejedná o PPM, když chce dál chodit do práce. Potřebuje jenom potvrzení o DVZ, aby si mohli zvolit dobu vyplácení rodičovského příspěvku. To nemůžete potvrdit dřív, než se dítě narodí, protože se rozhodné období zjišťuje ke dni narození dítěte.

• 18. 12. 2013 9:37

Pavča (neregistrovaný)

Aha, děkuji. A nemůže jít třeba ještě o to, že by na tu mateřskou nastoupil třeba jen na víkend a pak by nastoupila jeho manželka a měla mateřskou z jeho příjmu? Problém je, že on pořádně neví, co vlastně chce, ale já mu to mám vyřešit. Prostě asi počkám, co se bude dít dál, jestli přinese žádost o mateřskou atd. Dítě zatím narozené není, takže stejně ten formulář Potvrzení o denním vyměřovacím základu ovlivňujícím výši rodičovského příspěvku vyplnit nemohu a snad se to té doby dozvím něco víc.

Děkuji a přeji hezký den.

• 18. 12. 2013 10:10

Líba (neregistrovaný)

"Nárok na PPM má i pojištěnec, který je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s matkou dítěte uzavřel písemnou dohodu, že bude pečovat o dítě. Dohoda musí obsahovat zákonem stanovené údaje a lze ji uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku 7. týdne po porodu dítěte a to na dobu nejméně 7 kalendářních dnů po sobě jdoucích."

Nějakou dobu platilo, že otec musel na PPM skutečně nastoupit, aby se pak podle něj mohla zvolit výše RP. Protože to byly zpravidla takové PPM na víkend, jak píšete, tak to bylo zrušeno. V současnosti se jenom vyplní, jaký by měl DVZ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).